Basınçlı Kaplar Ne İşimize Yarar?
Hava basıncının dışında bir basınçta kalması gereken sıvıların ve gazların depolanmasını sağlayan kaplar basınçlı kap olarak adlandırılıyor.
Hava basıncının dışında bir basınçta kalması gereken sıvıların ve gazların depolanmasını sağlayan kaplar basınçlı kap olarak adlandırılıyor. Basınçlı kaplar depolama yanı sıra maddelerin işlenmesi veya taşınması için de tercih ediliyor.
Böylelikle maddelerin istenen basınç seviyesinde tutulması ve muhafaza edilmesi gerekir. Endüstriyel alanda önemli bir yer tutan bu kapların kullanım esnasında tehlike yaratmaması için gerekli kontrollerin ise belirli aralıklarla yapılması gerekir.
Basınçlı Kap Çeşitleri Neler?
Endüstriyel alanda yoğun kullanımda olan basınçlı kapların genel olarak iç basınçları ile dış basınçlarının oransal olarak farklılık gösterdiği görülüyor. Ayrıca bu kaplar kullanım amaçları, alanları ve özelliklerine göre çeşitlere ayrılıyor.
Basınçlı kap çeşitlerini ise şunlar oluşturuyor;
- Kalorifer kazanları
- Drenaj tankları
- Hava tankları
- Proses kapları
- Depo tankları
- Hidrofor kazanları
- Su kazanları
- Ütü kazanları
- Otoklovlar
- Buhar kazanları
Bu ürünler makine üretim firmaları tarafından farklı standartlar ve özelliklerde üretiliyor. Ayrıca işletmelere uygun projelerin hazırlanması ve basınçlı kapların güvenle kullanılması sağlanıyor.
Basınçlı Kapların Özellikleri Neler?
Maddelerin basınç altında tutulması amacıyla üretilen basınçlı kapların özelliklerinin üretilen çeşitlere göre değiştiğini söylemek mümkün oluyor. Ancak bu kaplarda genel özellikler tüm basınçlı kap çeşitlerinde benzerlik gösteriyor.
Basınçlı kapların özelliklerini ise şunlar oluşturuyor;
- Kaplar kompozit, alaşımlı çelik, paslanmaz çelik, metal ve karbonlu çelikten üretiliyor.
- Basınçlı kapların yatay, silindir, dikey, küre ve koni şekillerinde üretilmesi mümkün oluyor.
- Ürünler genellikle endüstriyel alanda kullanıma uygun olarak tasarlanıyor.
- Maddelerin soğutulması veya ısıtılması amacıyla kullanılabiliyorlar.
- Kapların iç basınç oranları genellikle 0,5 barın üzerinde oluyor.
- Kaplar düzenli kontrol edildiklerinde uzun süre kullanılabiliyor.
- Kaplar içerisinde yer alan maddelerin muhafaza edilmesini, taşınmasını ve işlenmesini sağlıyor.
Bunların dışında basınçlı kapların yakma dışında endüstriyel alanlarda farklı nedenlerle kullanılması mümkün oluyor.
Basınçlı Kapların Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?
Konik, küresel veya yatay şekillerde üretilen basınçlı kapların kullanım alanları zamana bağlı olarak artış gösteriyor. Bu kapların basınç altında maddelerin tutulmasını sağlaması ayrıca tehlikelere karşı dayanıklılık oluşturması tercih edilmesini sağlıyor. Bu nedenlere bağlı olarak basınçlı kapların kullanıldıkları alanlardan bazıları şunlar oluyor; gıda, enerji, petro kimya, ilaç, enerji, içecek, otomotiv ve gaz endüstrisi oluyor.
Basınçlı Kapların Tasarımında Yararlanılan Standartlar Nelerdir?
Endüstri sektöründe kullanım oranı yüksek olan basınçlı kapların standartlara uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. Bu kapların tehlike oluşturması mümkün olduğundan üretim, kullanım ve işleme alanında standartları göz önüne almak gerekiyor.
Bunun dışında kapların üretimi içinde yaygın tercih edilen standartları öğrenmek gerekiyor. Basınçlı kapların tasarımında yararlanılan standartlar arasında şunlar görülüyor; En 13445, Asme Sec VIII, Ad 2000 ve TS En standartları kapların üretimi ve tasarımı açısından kişilerin dikkatini çekiyor.
Basınçlı Kaplarda Görülebilecek Tehlikeler Nelerdir?
Sıvı veya gazları hava basıncından değişik bir basınçla tutmak için kullanılan basınçlı kapların tehlikeli olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle TS En ve iş güvenliği standartlarına uygun üretimin yapılması gerekiyor. Basınçlı kaplarda görülebilecek tehlikelerden bazılarını şunlar oluşturuyor; yangın, parçalanma, zehirli gaz, infilak ve zehirli sıvı maddelerdir.
Metal ve çelik hizmetleri için tıklayın!