Bizim İnsanlarımız!
Zenginlerin zevkleri, fakirlerin gözyaşları ile satın alınır. (Tohomas Fuller)
Zenginlerin zevkleri, fakirlerin gözyaşları ile satın alınır. (Tohomas Fuller)
Fotoğrafçı Kalfası
(Çağatay ASLAN)
Bilimsel araştırmalarda insanlığa çok yönlü hizmet eden, hayatını kolaylaştıran buluşlardan biride fotoğrafcılıktır. Karanlık bir kutu, fotoğraf makinası yardımıyla tesbit edilen görüntü; anılarımızın yok olmasını, kültür ve sanat eserlerinin tanımlanması, hareketli görüntü, belge fotoğrafçılığı vb. uygulamalarla hayatımızın her anında önemli bir varlık olmuştur. Yazı konum Belediye Caddesindeki Foto Barış’ın yakışıklı elemanı Çağatay… Çağatay iç ve dış mekan çekimleri yanında fotoğrafçılık için çok önemli olan bilgisayar’daki çalışmalarda da kalfalıktan ustalığa geçme yolunda… Yurt dışı gezilerim sonrası çektiğim fotoğraflarımdan tab etme bölümünde derdim bitmez.
Çağatay kardeşim sabırla beni dinler kendi yeteneğini de ekleyerek çok başarılı çalışmalar sunar. “Seni yazacağım bu hafta, bir şeyler söyler misin?” sözüme her zaman yaptığı gibi gülümseyerek; Hocam ne yazarsan kabulümdür der gibidir. Bir özelliğide Okullardan gelen öğrencilerin de ödevleri konusunda da önemli işvevi yerine getirmekte.
“KOBRA”
(Tuncay KARASU)
Ekmeği peşinde koşanlara sonsuz saygı duymalıyız. Çoğu insanımız gençliğinde fırtına gibi olmasada poyraz gibi esmiştir. Ekmek peşinde koşan gençler zaten bu zor hayatın geçinme kuralına çabuk teslim olmuş kişiler. Onların tek derdi evlerine ekmek götürmek harçlığını çıkarmaktır. Bir bakıyorsunuz cafe barda, bir bakıyorsunuz ağabeyinin mangal evinde, bir bakıyorsunuz Ayancık belediye Spor idmanında futbolculara malzemelerini hazılıyor. Kim mi diyorsunuz? “Kobra” Tuncay KARASU’dan bahsediyorum. Çok beğendim, çalışkan, işten yılmaz kardeşim. Tuncay Kobra adı nerden geldi sana diye sorduğumda; “Hocam, Sinop Atatürk Lisesinde okurken okul müdürümüz Erdem Kara kattı “Kobra”yı… O gün bu gün üzerimde kaldı. Adımdan çok lakabım olan Kobra diyorlar” dedi. Hani derler ya; “Dişiyle tırnağıyla kazıyarak gelmek” Tuncay kardeşim bu tabire uyan, yani direk hayatın içinden gelmiş bir insan. Bu günlerde SAYMOZ Otel Cafe Barda çalışıyor kardeşime kolaylıklar diliyorum.
Bayan Terzisi (Önce anne, sanatkar iyi esnaf)
“Serpil ÇELİK”
Kadın giyimini oluşturan elbise, pantolon, etek, bluz, gömlek, ceket, gece kıyafeti, manto, gelinlik gibi giyim eşyalarını kişilerin isteğine göre imal eden, onarımını yapan kişidir “Bayan Terzisi” Ayancık Belediye İşhanı’nda bu mesleği yapan Serpil kardeşimden bahsetmek istiyorum. Ayancık Gazetesi ve Doğuş gazetesine giderken hemen hemen haftasonu dışında görüşür selamlaşırız. O iyi bir anne, iyi bir sanatkar ve esnaftır. Kısa sohbetimizde nasılsın, işler nasıl dediğimde; hep iyi ve güzel temennilerde bulunduğu gibi o günde; “Şükür hocam, işler güçler devam ediyoruz.” Son günlerde ne gibi işler geliyor dediğimde; “Onarım işleri daha yoğunlukta oluyor. Hazır giyim alanların paça, kol, etek gibi yerlerini düzelttiğimiz gibi söküklerde gelmekte bende müşterilerimize yardımcı oluyorum” diyor. Aldığı siparişleri istenilen modele göre diken ve müşteri beğenisine sunan Serpil kardeşimi kutluyorum. Nereden mi biliyorum Eşimin de terzisi ondan.