Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Chp’li Karadeniz: Boyabat Çeltiğini Koruyun

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Boyabat’ın Türkiye’nin önemli bir pirinç üretim merkezi olduğu dikkat çekti

Chp’li Karadeniz: Boyabat Çeltiğini Koruyun
29 Temmuz 2017 14:40

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Boyabat’ın Türkiye’nin önemli bir pirinç üretim merkezi olduğunu dikkat çekerek, Türkiye’de ilk kez rastlandığı belirtilen çeltik zararlısına karşı önlem alınmasını istedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya bu sorunu ileten Karadeniz, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Karadeniz, geçen yıl yaklaşık 21 bin dekar alanda 18 bin ton çeltik üretimi yapıldığını, Eylül ayı itibarıyla hasat yapılması beklenen çeltik üretiminin 20 bin tonun üzerine çıkması hedeflendiğini hatırlattı. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarının Boyabat Gökırmak Havzasında, daha önce görülmeyen bir çeltik zararlısı türü tespit ettiğini belirten Barış Karadeniz, Bakan Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti:

“Boyabat Gökırmak Havzasındaki ekili çeltiklerde yoğun olarak ve ilk kez görülen zararlı ile ilgili Bakanlığınız ayrıntılı bir araştırma yapacak mıdır? Zararlı ile mücadelede hangi önlemleri alacaksınız? Çeltik üreticimiz ülkemizde ve Boyabat’ta ilk kez görülen bu zararlı böcek yüzünden nasıl bir zarara uğramıştır? Üreticimizin uğradığı zararın ekonomik değeri nedir? Zarardan dolayı mağdur olan çiftçimize hangi yardımları yapacaksınız? Ülkemizde ve bölgemizde ilk kez görülen bu zararlı nasıl ve hangi yollarla çeltik alanlarımıza bulaşmıştır? Bu sorunun köklü çözümü için hangi talimatı verdiniz? Sinop’ta mevcut önemli ekonomik bitkilerin hastalık, zararlı, yabancı ot ve diğer bitki sağlığı ile ilgili sorunları üzerine hangi projeleri yürütüyorsunuz? Uzmanlar ülkemizde daha önce çeltiklerde böyle bir böceğe rastlanmadığını belirtmişlerdir. Bakanlık olarak çeltik üretiminde büyük zarara yol açabilecek bu zararlılarla ilgili hangi çalışmayı başlattınız? Hasattan önce Toprak Mahsulleri Ofisi çeltik alımları için Boyabat’ta şube açacak mı?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.