Çiçeksever’den yetmiş yıllık mendil sergisi
Sinop’lu araştırmacı-gazeteci ve yazar Hatice Çiçeksever’in, Sinop Belediye Yaşlılarevi’nde hazırlamış olduğu yetmiş yıllık mendil sergisi Sinop’luların ilgi odağı oldu.
Sinop’lu araştırmacı-gazeteci ve yazar Hatice Çiçeksever’in, Sinop Belediye Yaşlılarevi’nde hazırlamış olduğu yetmiş yıllık mendil sergisi Sinop’luların ilgi odağı oldu.
Hatice Çiçeksever; annesinin yetmiş yıl önceki gelinlik takımındaki mendilden, yıllar önce Sinop’ta esnaf olan babasına çeşitli firmalardan hediye olarak gönderilen mendillere kadar; dünyanın çeşitli ülkelerindeki eş ve dostlarından kendisine hediye olarak gönderilen mendillerden, düğün davetiyesi şeklinde hazırlanmış olan mendillere kadar yıllarca biriktirdiği mendillerden oluşan bir resim sergisi açarak, Sinop’luların büyük bir beğenisini kazandı.
Kendini bir kültür işvereni olarak tanımlayan eğitimci-koleksiyoner-sanatçı ve yazar Hatice Çiçeksever, Sinop eşrafından ve saygın bir sülaleden olan babasının o zamanlar sadece eşarp yapan Vakko’nun bayisi olduğunu ve her yılbaşında Vakko’nun üzeri takvimli mendil gönderdiğini belirterek, ilginç olan bu mendillerle koleksiyon hevesinin başladığını söyledi.
Çiçeksever; yetmiş yıllık hatıraları taşıyan bu ilginç mendil sergisi ile ilgili olarak da özetle şunları söyledi:
“Düşünen, sorgulayan, Cumhuriyet nesli olarak her Türk Kadını’nın Cumhuriyet’e borcumuz olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamak gerekir. Atatürk diyor ki; ‘Cumhuriyet’in temeli kültürdür. Kültür zeminle orantılıdır. O zemin milletin seciyesidir.’ Kültür mirasına sahip çıkmayan toplumlar çağın gerisinde kalacaklardır. Görgülü bir mirasta yer almak bilinciyle, bir kültür işvereni olarak karınca kararınca yaşatmaya çalışıyorum. Bayramlarda çocuklara verilen bahşişin mendil içinde verilmesi, görgülü bir kültürün parçasıdır. Temizliğin, vefanın, hatıranın sembolü mendiller, günümüzde yerini kağıt mendillere bırakmışlardır. Yeni kuşakların tanıması ve geçmişin değerlerini geleceğe taşımak adına koleksiyonlarımı paylaşmayı görev biliyorum. Bugüne destek veren ve bizleri yalnız bırakmayan Sayın Belediye Başkanımız Baki Ergül’e ve ziyaretçilere teşekkür ediyorum ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Kahve kültürü ile ilgili yazmış olduğu bir de kitabı bulunan araştırmacı-gazeteci ve yazar Hatice Çiçeksever’in, anılarla dolu olan bu mendillerle ilgili yazmış olduğu güzel bir dörtlük ise şöyle:
MENDİLLER
Bayram harçlıklarının verildiği o kokulu mendiller…
Ramazan’da Sinop’a özgü Helesa’da bahşiş dolu mendiller…
Sevdanın sembolü buram buram sevgi kokulu mendiller…
Vefanın, vedanın, sevdanın, yardımın ve temizliğin sembolü mendiller…
Haber: Hikmet Kurada / Sinop
Geçmişin değerlerini geleceğe taşımak boyle oluyor.
unutulmaya başlayan mendil kültürmüzü çok güzel anlatmış..tebrik ederiz..
tebrikler. ne güzel düşünülmüş..