Coğrafi işaretli Ayancık Keteni yöresel kıyafetlere dönüşüyor

Sinop’un Ayancık ilçesinde coğrafi işaretli Ayancık keteni yöresel kıyafetlere dönüştürülüyor.

Coğrafi işaretli Ayancık Keteni yöresel kıyafetlere dönüşüyor
22 Haziran 2023 18:26

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Ayancık Halk Eğitim Merkezi tarafından “Gelecek Turizmde” projesi kapsamında kurs gören 18 kursiyer, Ayancık keten ipinden yöresel kıyafetler dikiyor.

Keten tohumunun ekiminden keten ipi üretmeye kadar her aşamanın kursiyerlere öğretildiğini belirten usta öğretici Asuman Yılmaz, “Keten evinde çalışmalarını yürüten 18 kursiyer, ketenden ip yapmayı öğrendiler. Keten Kasım ayında ekildi. Temmuz ayında hasadı yapılacak. Yeni mahsul ketenlerimiz tekrardan ipe dönüştürülerek yöresel kıyafetlere dönüştürülecek. Geleneksel usullerle yapılan coğrafi işaretli Ayancık keteninden yine coğrafi işaretli göynek yakaları elde ediliyor. Bu göynek yakaları modernize edilerek çeşitli kıyafetler hazırlanıyor.” dedi.

Kursiyerlerin ürettiği ürünler ile aile bütçesine katkı sağladığını belirten Yılmaz “Kursiyerlerimiz ürettiği ürünlerin satışını yaparak aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar. Yine daha önce kurslarımızda eğitim alan kadınlarımız kendi imkanlarıyla iş yerleri açtı buralarda satış yapmaktalar.” dedi.

Coğrafi işaretli Ayancık Keteni yöresel kıyafetlere dönüşüyor Coğrafi işaretli Ayancık Keteni yöresel kıyafetlere dönüşüyor

Coğrafi işaretli Ayancık Keteni yöresel kıyafetlere dönüşüyor

YORUMLAR

  1. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    Usta öğretici Asuman Yılmaz hanım Ayancığın değerlerini koruyor ve yaşatıyor, çok güzel.Ayancık keteni yazın terletmez ,sağlık için yararlıdır. Ayancığımızın bu keten işinde dışarıya ihracaat yapabilecek konuma gelmesini çok isterim.Birçok hanıma kazanç olur.Öncü olunsa büyük atölyeler yapılsa sanıyorum bu iş iyi para getirir. Babam Yunanistan’a kereste ihraç ederdi rahmetli Dursun Deniz beyin gemileriyle,fabrika kapandı diye ormanlarımızın hayrını görmeyecekmiyiz.Defne dolu dağlarımız ,sabundan kolonyasına ,balık plakisinde aroması için,saç boyasında vs…ormanlarımızda seyreltme yapıldığında kesilen ağaçlardan el oyması sehpalar yapsa genç yetenekler , yurt dışında çok rağbet görüyor. Biz içinde büyüdüğümüz için ağacın değerinin farkında değiliz. Peyzajda en kaliteli toprak kestane toprağı bizde , bol bol var. Ticarete dönüştüremiyoruz. Bolu Gerede’de ufak bir toprak imalat ve satış yeri yapmışlar nasıl uyduruk toprak ,adamlar yok satıyor. Ormanlarımızda boşa akan mis gibi sular var.Su üretim fabrikası kuramazmıyız. 19 litre Erikli su 43 lira .Bize klavuzluk yaparak Ayancığımızı kalkındıracak insanlara ihtiyacımız var. Zuhal Karahan Acarlar