‘darbeci asker’ krizi kapıda
Darbeci askerler Yunanistan’da yargılanıyorDarbeci askerler Yunanistan’da yargılanıyorDarbeci askerler Yunanistan’da yargılanıyorDarbeci askerler Yunanistan’da yargılanıyor
Darbe girişiminin ardından Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçan sekiz askerin Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği konusu, Yunan hükümeti için büyük bir diplomatik sınav halini aldı. Yunanistan’ın, Türkiye’nin “korkak fareler” olarak tanımladığı askerleri iade etmeme ihtimalinin olduğu yorumları yapıldı.
Associated Press’in haberine göre, Türkiye’nin iadesini talep ettiği askerler, Yunanistan için bir “diplomatik baş ağrısı” halini aldı.
Ajans, geçen hafta Dedeağaç’ta ülkeye yasa dışı yolla girmek suçundan mahkemeye çıkarılan ve ikişer ay tecilli hapis cezasına çarptırılarak cezaevine yerleştirilen askerlerin, Yunanistan’a yaptıkları siyasi sığınma başvurularının sonuçlanmasının haftalar alabileceğini belirtti.
Haberde, Yunan yetkililerin daha önce yaptıkları açıklamalarda, helikopteri teslim ettikleri gibi sekiz askeri de Türkiye’ye iade edeceklerini belirttiklerinin altı çizildi. Ancak gelinen noktada durumun bu kadar basit olmadığı vurgulandı.
Associated Press, bu krizin, görece yeni sayılan ve sol görüşlü Syriza partisi ile milliyetçi Bağımsız Yunanlar Partisi’ni bir araya getiren koalisyon için de bir test niteliğinde olduğunu ifade etti.
ÇAVUŞOĞLU: KORKAK FARELER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’a kaçan askerlerle ilgili dün akşam yaptığı açıklamada, “Korkak fare gibi sığındı bu hainler oraya. Türkiye’dekileri temizleyeceğiz, yurt dışına kaçanları da geri getireceğiz. Daha önce de Bulgaristan’a bir iki tane kaçan olmuştu. Yine Cumhurbaşkanımızı öldürmek için Marmaris’e gidenler var, onlar da kaçtı. Hepsini tek tek getireceğiz ve hesabını soracağız. Nasıl Türkiye’de inlerine girdik ve oradan çıkarıyoruz bu hainleri, kaçanların da izlerini sürüyoruz ensenlerinden tutup getirip hesabını soracağız. Pensilvanya’daki terörist başını da Türkiye’ye getireceğiz” dedi.
YUNAN HÜKÜMETİNİN İKİLEMİ
Helenik Avrupa ve Dış Politika Vakfı Direktörü Thanos Dokos, “Hükümet, Syriza partisinin insan hakları ve sığınma konularındaki hassasiyetleri ile ülkenin dış politikasını etkileyen konulardaki çıkarlar arasında bölünmüş durumda” dedi.
Haberde, Yunanlar Partisi’nin lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’un yardımcısı Dimitris Vitsas’ın şu sözlerine de yer verildi:
“Yunan hukuku ve uluslararası hukuk uygulanmak zorunda. Fakat, Türk tarafının sekiz askerin iadesi yönündeki argümanı oldukça güçlü.”
Ancak Associated Press Türkiye’deki idam tartışmalarının, durumu daha da “karmaşık” hale getirdiğini belirtti. Ajansa konuşan Helenik Avrupa ve Dış Politika Vakfı Direktörü Thanos Dokos, “Anahtar soru idam cezası olacak. Bu, sadece Yunan hükümeti için değil, bütün Avrupa Birliği için bir kırmızı çizgi” dedi.
GÖÇMEN KRİZİ
Haberde, Yunanistan’ın kararını etkileyebilecek bir başka konunun ise mülteci krizi olduğu belirtildi.
Göçmen krizinde Türkiye’nin anahtar rol oynadığını ifade eden ajans, Ankara ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının ardından Yunanistan’a ulaşan kaçak göçmen sayısında büyük bir azalma yaşandığını hatırlattı. Haberde, “Ancak Yunanistan’da, Türkiye’nin göçmen akışına izin verebileceği yönünde endişeler var” denildi.