Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 7°C
Yağmurlu
Sinop
7°C
Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 13°C

Domuz Gribi devam ediyor

Domuz Gribi hakkında son gaz devam ettiği bildirildi.

Domuz Gribi devam ediyor
17 Ocak 2016 22:21

Domuz Gribi hakkında son gaz devam ettiği bildirildi.

İlk defa Meksika’da görülen ve daha sonra farklı ülkelere yayılarak tüm dünyada büyük tehdit oluşturan domuz gribi ülkemizde de 2009 yılının mayıs ayında görüldü. Ve o tarihten sonra dönem dönem kendini yeniden göstererek korkuya sebep olan domuz gribi vakaları son bir haftada Türkiye’de yeniden hortladı.

Önceki gün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun domuz gribinden bir günde 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamasının ardından, sadece bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüme sebebiyet verdiği ve paniğe gerek olmadığının altını çizmesi yüreklere bir nebze su serpmişti. Ancak dün İstanbul’da 2 kişiye daha konulan domuz gribi teşhisi yaşanan paniği tekrardan artırdı.

Bu ölümcül virüsün belirtileri gribe benzediği için yaşanan belirtiler ilk zamanlarda kişiler tarafından ciddiye alınmıyor. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı ve tedavi oldukça önem taşıyor.

Peki domuz gribi nedir? Hastalıktan korunmak mümkün mü? Tedavisi nasıl uygulanır?

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, enfeksiyon bölümünden Uzm. Dr. Gökçe İnan, domuz gribinin seyrinin diğer grip türleri ile benzer özellikler gösterdiğinin ve tedavi yönteminin de aynı olduğunun altınızı çiziyor. Bu hastalığa influenza adı verilen virüslerin neden olduğunu, salgın yapma potansiyelinin yüksek ve özellikle kronik hastalığı bulunan bireylerde daha ciddi seyredebilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtiyor.

KALABALIK VE KAPALI ORTAMLARDA BULAŞMA RİSKİ DAHA YÜKSEK

Domuz gribi insandan insana hapşırma, öksürme gibi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bunun dışında enfekte bireylerin çıkartıları ile temas eden yüzeylerden kişilere bulaşabilmektedir. İşte bu nedenle kapı kolları, toplu taşıma araçlarındaki tutunma yerleri gibi mikrobun bulaşma riskinin fazla olduğu yerlere dikkat edilmelidir. Hastalığın belirtileri kişiye bulaştıktan 1 ila 4 gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar.

AŞI OLMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Dünya sağlık örgütü, gripten korunmak için özellikle risk altındaki kişilerin her yıl aşı yaptırmasını önermektedir. Grip aşısı dünyada yaklaşık 50 yıldır üretilen bir aşıdır ve aşının kansere neden olduğu söylentileri kesinlikle doğru değildir. En sık karşılaşılan yan etkisi ise iğne yerinde oluşan kızarıklıktır. Virüsle enfekte kişilerin çıkartılarıyla temas eden yüzeylerden direk temasla da bulaşabileceğinden düzenli el yıkamak hastalıktan korunmada önemli bir yoldur.

DOMUZ GRİBİ HANGİ BELİRTİLER İLE KENDİNİ GÖSTERİR?

Diğer grip türleri ile benzer şekilde ateş, baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve kas ağrıları ile kendini gösteriyor. Bazen akciğerle ilgili ağır komplikasyonlara yol açıp ölüme neden olabilmesi ve tüm dünyada salgınlar yapabilmesi nedeni ile grip enfeksiyon hastalıkları içerisinde ayrı bir öneme sahip.

KİMLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDA?

Hamileler, 65 yaş üstü, çocuklar, astım, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, başta diyabet olmak üzere metabolik hastalıkları bulunanlar, kalp hastalığı, nörolojik hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, uzun süre aspirin kullanması gereken 6 ay-18 yaş arası çocuklarda hastalık daha ağır seyredebilmekte ve ölümcül olabilmektedir.

DOMUZ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uzm. Dr. Gökçe İnan, domuz gribi ile enfekte bireylerde de yatak istirahati ve bol sıvı alınmasını öneriyor. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, nazal damla ve spreyler gibi destek tedavileri uygulanabilir. Özellikle hastalığı ağır geçirmesi beklenen altta yatan kronik hastalığı olan bireylerde uygulanabilecek antiviral ilaçların da bulunduğunun altını çizen İnan, bu bireylerin ateş ve diğer gribal bulguların varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurmasının gerektiğini belirtti .

Dün akşam Manisa’nın Salihli Devlet Hastanesinden Manisa Devlet Hastanesine sevk edilen Meral K. (53), 3. derece yoğun bakıma kaldırıldı. Manisa Devlet Hastanesinde Meral K’ya yapılantest sonucu h1n1 virüsü (domuz gribi) pozitif olduğu tespit edildi. Meral K., hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.