Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 7°C
Yağmurlu
Sinop
7°C
Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 13°C

Domuz gribi nasıl belli oluyor_

Domuz gribi hakkında çok şaşırtıcı bilgiler.

Domuz gribi nasıl belli oluyor_
19 Ocak 2016 23:11

Domuz gribi hakkında çok şaşırtıcı bilgiler.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, H1N1’in mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırıkla bulaştığını belirterek, virüsün 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam ettiğini bildirdi.

Sönmezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kişisel olarak alınabilecek önlemler ve toplumda oluşturulacak farkındalıkla H1N1 virüsünün yol açtığı sorunların aşılabileceğini aktardı.

Domuz gribinin titreme, ateş, boğaz, kas ve şiddetli baş ağrıları, kuru öksürük, halsizlik, genel rahatsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtileri bulunduğuna işaret eden Sönmezoğlu, şöyle devam etti:

“Mevsimsel grip gibi, H1N1 gribi, kronik sağlık koşullarının kötüleşmesine neden olabilir. H1N1 gribi mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırık yoluyla bulaşır. Grip virüsü 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam eder. Semptomlar görülmeden 1 gün önce ve hastalık görüldükten sonraki 7 gün ve daha sonraki günler bulaşabilir. Gripten korunmak için en önemlisi ve ilk yapmamız gereken elleri yıkamak ve genel sağlığı korumaktır. Yeterli uykunun alınması gerekir. Fiziksel olarak aktif olun, stresinizi yönetin, bol sıvı alın, besleyici gıdalar tüketin. Ayrıca, grip virüsüyle kontamine olmuş yüzeylere dokunmayın, hasta olan bireylerle temastan kaçının. H1N1 gribine karşı korunmada aşı etkilidir. Mevsimsel yapılan grip aşısının domuz gribi virüsü içeriği vardır. 2015’ten beri dörtlü grip aşısı (2 influenza A iki influenza B) yapılmaktadır.”

– “Yumurta alerjisi olanlar grip aşısı yaptırmamalı”

Sönmezoğlu, 65 yaş ve üzeri kişiler ve yaşlı bakımevinde kalanların, kronik kalp damar, böbrek, akciğer hastalıkları olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin. 3-6 ay arası yeni doğanlarla,, 2 yaş arası çocukların ve sağlık çalışanlarının aşı olmasını tavsiye ederek, “Aşı yapılamaması gerekenler ise yumurta alerjisi olanlardır. Ancak gebe ve emziren kişilere aşı yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Sönmezoğlu, şu önerilerde bulundu:

“Özellikle öksürdükten veya aksırdıktan sonra, yüzeyler sık sık temizlenir. Gözlere, buruna ve ağza dokunmamak gerekir çünkü virüs bu yolla yayılır. Hasta kişilerle temas etmekten kaçınılır, grip olanın okul ya da işe gitmeyip, istirahat etmesi gerekir. Eğer hastalandıysanız, diğer insanlarla mümkün olduğu kadar temasınızı sınırlayınız. İşinize veya okula gitmeyiniz. Öksürürken veya aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatınız. Kullanılan mendili atık kutusuna atınız. Öksürürken veya aksırırken yanınızda mendiliniz yoksa elinizle ağzınızı kapatınız ve elinizi yıkayınız. El hijyeninize her zaman dikkat ediniz. Bu önlemlere özen göstermeniz hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.