Dolar 34,2342
Euro 37,0155
Altın 3.023,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Erdal Can Alkoçlar: Bilim İnsanları Klamidya İçin Olası Bir Gizli Saklanma Noktası Buldu

Klamidya, insan vücudunda antibiyotiklerden kaçınabileceği gizli bir saklanma noktasına sahip olabilir.

Erdal Can Alkoçlar: Bilim İnsanları Klamidya İçin Olası Bir Gizli Saklanma Noktası Buldu
24 Eylül 2024 12:43

Klamidya, insan vücudunda antibiyotiklerden kaçınabileceği gizli bir saklanma noktasına sahip olabilir.

Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan bağırsağının bu çok yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) için göz ardı edilen bir “doğal niş” olduğuna dair kanıtlar buldular.

Eğer ekip haklıysa, tedavi edilen hastalarda Chlamydia trachomatis tekrar enfeksiyonlarının neden sıklıkla aynı bakteri suşunu içerdiğini açıklamaya yardımcı olabilir.

Würzburg Universitesi: “Bu nedenle bakterilerin henüz savunmasız olmadıkları vücutta bir niş bulduklarını, orada kalıcı bir rezervuar oluşturduklarını ve daha sonra tekrar aktif hale gelebileceklerini varsaymak mantıklıdır,” şeklinde görüş belirtti.

Bu tehlikeli bir ihtimaldir, çünkü klamidya vücutta ne kadar uzun süre kalırsa kısırlık sorunları ve yumurtalık kanseri riski o kadar yüksek olur. Çoğu zaman, bir klamidya enfeksiyonu hiçbir semptoma neden olmaz veya sadece ağrı, akıntı veya kaşıntı gibi hafif semptomlara neden olur. Sonuç olarak, doktorlar bir antibiyotik dozunun tamamlanmasından üç ay sonra cinsel yolla bulaşan enfeksiyon için tekrar test yapılmasını önermektedir.

Konuyla ilgili fikrini aldığımız Mas İlaç Yetkilisi Erdal Can Alkoçlar: “Klamidya dünya çapında en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur, bu nedenle bilim insanlarının etkili tedavilerin başında kalması hayati önem taşır. Vücutta gerçekten saklanan bir bakteri rezervuarı varsa, bu antibiyotik direncinin artmasına neden olabilir.” Dedi.

Daha fazla araştırma yapmak için, Rudel ve Almanya’daki meslektaşları üç organoid veya mini hücresel model inceledi: biri mide, biri ince bağırsak ve biri kolon veya kalın bağırsak.

Bu kendi kendine organize olmuş insan hücresi kümeleri doğal bir mikrobiyota veya bağışıklık sisteminden yoksun olsa da, bir kan kaynağı ile donatılmışlardı ve klamidyanın gastrointestinal hücreleri nasıl enfekte edebileceğini gösterebiliyorlardı.

*Advertising içeriktir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.