Gazeteciler Tehdit Edilmemeli
Erdoğan Erkaymaz
Dünyanın dört bir yanında halkları, yurttaşları 'haberdar' etmek, onlara bilgi, analiz ve yorum aktarmakla, insanlara kendilerini ve yönetimleriyle ilgili sağlıklı kararlar vermeyi sağlamakla yükümlü meslektir gazetecilik. Ama ülkemizde son yıllarda, bütün bir medya sektörü var oluş nedenlerinden koparılmakta, özgürlük, haysiyet ve bağımsızlıktan tamamen yoksun iktidarın hizmetine koşulmak istemektedir.
Ülkemizde gazetecilik artık hergün baskı, şiddet, dava, tutuklanma, para cezaları ile gündeme geliyor. Yönetenler kendisi gibi düşünmeyen gazetecileri, gazeteleri baskı altına alıyor, tehdit ediyor, davalar açıyor. Hatta darp ediliyor. Cumhurbaşkanının televizyon kanalında 'Mit Tırları' ile ilgili haberi ve yazısı ile Cumhuriyet Gazetesi Yayın yönetmeni Can DÜNDAR'ı tehdit etmesi gazetecileri ve kuruluşları ayağa kaldırdı.
Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel sekreter sözcüsü stephane Dujarric Birleşmiş Milletler tavrını 'Genel Sekreter'in Suriye sorununda temel prensibi bellidir. Birleşmiş Milletlerin tavrı, Suriye'de sorunun çözümü için barış odaklı hareket edilmesini desteklemekte. Birleşmiş Milletler, hangi taraf olursa olsun hiçbir şekilde burada (Suriye'de) savaşan guruplara silah gönderilmesine taraf değildir.' yazılıp çizildi.
Gazetecilik Meslek örgütlerin ortak düşüncesi 'Bu tehdit hepimize' diyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Can DÜNDAR halka karşı sorumluluğunu yerine getirmiştir. Cumhurbaşkanını ve iktidarı gazeteciler üzerine yoğunlaştırdıkları tehdit ve baskılara son vermeye çalışıyoruz. Basın Konseyi: Bu tür söylemlerin tehdit, korku, sansür daha da önemlisi otosansürü de beraberinde getirdiği açıktır. Bu davranışların gazeteciler ile medya kurumlarının üzerinde kara bulut gibi yayılması endişesini taşıyoruz. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı: Ne yapacak? Can Dündar'ı vurduracak mı? Cezaevine mi attıracak? Bu açıklama davayı yürütecek mahkemeye yargıçlara talimat mıdır? Onlara da tehdit midir? demişlerdir.
Sert hükümetler, radikal guruplar, yolsuzluğa karışan yetkililer ve bunlar gibi birçok başka gurup rahatsız edici gerçekleri gün yüzüne çıkaran gazetecilere saldırmakta ve çoğu zaman da cezalandırmaktadırlar. Özgür bilgi akışının demokrasiler için hayati önem taşıması gibi, diktatörler ve uç görüşleri savunan kimseler de sessizlikte güçlenirler.
İfade özgürlüğünün evrensel insan haklarından biri olduğunu tüm gelişmiş demokratik ülkeler kabul ediyor. Bireyler her durumda özgürce, korkmadan, cezalandırılmadan konuşma, yazılı, görsel ve işitsel yayın yapma, blog yazma, tweet atma ve farklı yollardan kendilerini ifade etme özgürlüğü desteklenmelidir.