Güneş Gözlükleri Hakkında Bilmedikleriniz!
Ayancık esnaflarından Parlak Optik iş yeri sahibi Hasan Parlak güneş gözlükleri ile ilgili halkı bilinçlendirmek amaçlı sosyal medya sitesinde bir açıklama yaptı.
İlçemiz esnaflarından Parlak Optik iş yeri sahibi Hasan Parlak güneş gözlükleri ile ilgili halkı bilinçlendirmek amaçlı sosyal medya sitesinde bir açıklama yaptı.
Fenni Gözlükçü Hasan Parlak sözlerine 'Güneş gözlüklerinde halkın iyice bilinçlenmesi gereken önemli konuların başında gelen bir örnek, sizde polorize camlı güneş gözlüğü varmı sorusuyla içeriye girerler. Bilinmelidir ki asıl olan uv 380 ila 400 nanom dalga boyu filtre özelliğe sahip gözlüklerle ancak rahat edilebilir.' diye başladı.
Parlak sözlerine şu şekilde devam etti 'Bazi gözlüklere polorize filtrede kulanilabilir. Polorize her yerde her zaman ve tek başina bişey degildir o nedenle bilimsel bilgilere ulaşmadan duyumlarla hareket edilmemeli.
Polorize olmasada olur. ancak uv olmazsa olmaz polorize uv filtre anlamina gelmez anti-uv özelliğinden farklı olarak bazı güneş gözlüklerinde ek olarak polarize filtreler de kullanılabilir. Avantajlarini ve dezavantajlarini bilmek gerek. Konumuna göre değerlendirmek gerek polorize fantazi yoluyla bulunan ek bir gelişmedir. Uv filtre ise u.v nin doğal sonucu gereği asil bir buluştur.
Polorize asil itibariyle korelilerin dünyanin uydudan fotoğrafini net çekebilmek için işiğin istenilen duruma göre dikeyden veya yataydan girişini engelleyip fotoğrafi net çekmek için geliştirildikleri 1990 li yillarda güneş gözlüğündede uygulanmasiyla meşhur olmuştur ancak asil amaci uzaydan dünyayi daha net resimlemekdir insanlar ise resim çeker gibi sabit duran bir obje degildir hareket halindedir her zaman her yerde polorize olmasi uygun degildir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. O. Murat Uyar da yaptığı açıklamada 'Polarize camların içindeki film tabakası adeta bir bahçe çiti gibi sadece dikey ışınlara izin verdiğinden, yatay ışınların göze girişini engelleyerek günlük hayatta en çok karşılaşılan yatay yansımalar ve parlamaları engeller, polarize camların UV koruması standart olmadığından UV korumalı olanları tercih edilmelidir. Avantajları: özellikle balıkçılarda, denizcilerde suyun yüzeyinden yansımaları engellediği için suyun dibini daha iyi görme şansı verir. Uzun süre araç kullanmak durumunda olanlarda, katarakt ameliyatı ya da refraktif cerrahi geçirmiş kişilerde de yansıma ve kamaşmaları da engelleyici özelliğiyle tavsiye edilebilir. Buna karşın polarize filtrelerin de bazı dezavantajları da vardır: özellikle kış sporları yapanlar için beyaz zeminde ve aşağı inişte kontrastı azaltarak tümseklerin görünmesini engeleyebilir, bunun dışında LCD ekranlara (ör. cep telefonu, bilgisayar, TV) bakışta görmeyi zorlaştırıcı etkisi vardır.
Polarize filtrelerin bu özelliğini daha net anlamak için iki tanesi birbirine dik açıyla tutulup bakıldığında hiçbir şey görünmeyecektir. Sağlıklı günler, bir ömür boyu net ve sağlıklı görüşler dilerim.' Türkan KARABAŞ