Hergün yüksek ses işitme sorunlarına neden oluyor
TÜBİTAK tarafından bir okulda yapılan araştırma da teneffüste yaşanan gürültünün sağlığa verdiği zararlar gözler önüne serildi.
TÜBİTAK tarafından bir okulda yapılan araştırma da teneffüste yaşanan gürültünün sağlığa verdiği zararlar gözler önüne serildi.
Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından başlatılan TÜBİTAK destekli proje ile okullarda teneffüste yaşanan gürültü kirliliğinin büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı düzeye çıktığı tespit edildi.
Proje kapsamında pilot olarak seçilen dört okulda öğrencilere, gürültü kirliliğinin insanı yavaş ve sinsice etkileyen çok tehlikeli bir kirlilik olduğu, resimler ve çizgi film eşliğinde gösterildi.
TÜBİTAK’ın desteklediği “Okulda gürültü kirliliği: nedenleri, etkileri ve kontrol edilmesi” adlı proje, UÜ Eğitim, Mühendislik, Tıp ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından uygulamaya geçirildi.
Bursa Nilüfer ilçesinden pilot olarak seçilen dört okulda toplam 207 öğretmen ve 3 bine yakın öğrenciye “okulda gürültü kirliliğine karşı farkındalık ve duyarlılık kazandırma eğitimi” verildi.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, okullarda yapılan ölçümlerde ders sırasında 72 desibel düzeyindeki gürültü oluştuğunu belirterek, bunun bir elektrik süpürgesinin çıkardığı gürültüye; teneffüs sırasında ölçülen 87 desibel düzeyindeki gürültünün ise büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı gürültüye eşdeğer olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Bulunuz, bu seviyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eğitim tesisleri için belirlediği 45 desibel sınırının üzerinde olduğunu hatırlattı.
ZEKÂYI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Gürültünün kirliliğinin gelişimini tamamlamamış çocuk ve gençleri daha çok olumsuz etkilediğini vurgulayan Doç. Dr. Bulunuz, “Bu seviyede gürültüye maruz kalanlarda geçici veya kalıcı işitme kaybı, tekrarlayan kulak iltihabı, mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, stres, dikkat dağınıklığı ve düşünme gücünün zayıflaması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda birinci sınıf öğrencileri okuma yazmayı 3-4 ay daha geç öğreniyor, zekâ gelişimi olumsuz etkileniyor” dedi.
Pilot okullarda ana sınıfından 8. sınıfa kadar öğrencilere, ses, gürültü ve gürültü kirliliği kavramlarının ne olduğu, nasıl ölçüldüğü görseller eşliğinde sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanıyor. Yapılan araştırmada öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerinde bundan olumsuz etkilendiği belirlendi.
Eğitim seminerleri öğretim üyeleri Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, Doç. Dr. Yurdun Orbak, Yrd. Doç. Dr. Nermin Bulunuz, doktora öğrencisi Nejla Mutlu ve araştırma görevlisi Ömer Faruk Tavşanlı tarafından verildi.