Dolar 34,5397
Euro 36,1899
Altın 3.004,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 7°C
Yağmurlu
Sinop
7°C
Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 12°C

Hergün yüksek ses işitme sorunlarına neden oluyor

TÜBİTAK tarafından bir okulda yapılan araştırma da teneffüste yaşanan gürültünün sağlığa verdiği zararlar gözler önüne serildi.

Hergün yüksek ses işitme sorunlarına neden oluyor
1 Şubat 2016 23:30

TÜBİTAK tarafından bir okulda yapılan araştırma da teneffüste yaşanan gürültünün sağlığa verdiği zararlar gözler önüne serildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından başlatılan TÜBİTAK destekli proje ile okullarda teneffüste yaşanan gürültü kirliliğinin büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı düzeye çıktığı tespit edildi.

Proje kapsamında pilot olarak seçilen dört okulda öğrencilere, gürültü kirliliğinin insanı yavaş ve sinsice etkileyen çok tehlikeli bir kirlilik olduğu, resimler ve çizgi film eşliğinde gösterildi.

TÜBİTAK’ın desteklediği “Okulda gürültü kirliliği: nedenleri, etkileri ve kontrol edilmesi” adlı proje, UÜ Eğitim, Mühendislik, Tıp ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından uygulamaya geçirildi.

Bursa Nilüfer ilçesinden pilot olarak seçilen dört okulda toplam 207 öğretmen ve 3 bine yakın öğrenciye “okulda gürültü kirliliğine karşı farkındalık ve duyarlılık kazandırma eğitimi” verildi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, okullarda yapılan ölçümlerde ders sırasında 72 desibel düzeyindeki gürültü oluştuğunu belirterek, bunun bir elektrik süpürgesinin çıkardığı gürültüye; teneffüs sırasında ölçülen 87 desibel düzeyindeki gürültünün ise büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı gürültüye eşdeğer olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Bulunuz, bu seviyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eğitim tesisleri için belirlediği 45 desibel sınırının üzerinde olduğunu hatırlattı.

ZEKÂYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gürültünün kirliliğinin gelişimini tamamlamamış çocuk ve gençleri daha çok olumsuz etkilediğini vurgulayan Doç. Dr. Bulunuz, “Bu seviyede gürültüye maruz kalanlarda geçici veya kalıcı işitme kaybı, tekrarlayan kulak iltihabı, mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, stres, dikkat dağınıklığı ve düşünme gücünün zayıflaması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda birinci sınıf öğrencileri okuma yazmayı 3-4 ay daha geç öğreniyor, zekâ gelişimi olumsuz etkileniyor” dedi.

Pilot okullarda ana sınıfından 8. sınıfa kadar öğrencilere, ses, gürültü ve gürültü kirliliği kavramlarının ne olduğu, nasıl ölçüldüğü görseller eşliğinde sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanıyor. Yapılan araştırmada öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerinde bundan olumsuz etkilendiği belirlendi.

Eğitim seminerleri öğretim üyeleri Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, Doç. Dr. Yurdun Orbak, Yrd. Doç. Dr. Nermin Bulunuz, doktora öğrencisi Nejla Mutlu ve araştırma görevlisi Ömer Faruk Tavşanlı tarafından verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.