Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Hz. İsa'nın Sandığı Sinop'ta bulundu

Hazreti İsa'nın Kutsal Emanetleri Sinop'ta mı?

Hz. İsa'nın Sandığı Sinop'ta bulundu
31 Temmuz 2013 19:46

Sinop'ta sürdürülen kazılar sırasında, Hıristiyanların kutsal emanetlerinin saklandığı sandukaya ait bir parça bulundu. Sandukada Hazreti İsa'nın gerildiği varsayılan çarmıhın bir bölümününde bulunabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. 

 

Yeni buluntular; İstanbul'da ki Çemberlitaş altında gömülü olduğu düşünülen Hazreti İsa'ya ait kutsal emanetlerin Sinop'ta olabileceği ihtimalini de akıllara getirdi. 

 

'Kazı Alanı Aslında Eski Bir Roma Hamamı'

Sinop'ta birçok tarihi kalıntının ortaya çıkarılacağı 'Balatlar Kazısı'nda Hıristiyan alemini yakından ilgilendiren önemli buluntular ortaya çıkıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlığında, Avrupa Birliği destekli Sinop Alan Yönetimi Projesi kapsamında 4 yıl önce başlatılan kazılarda Roma Hamamı ve Hıristiyan mezarlığı bulunmuştu. Hazreti İsa ile neredeyse yaşıt olan harabelerde sürdürülen kazılar sırasında önemli Hıristiyan din adamlarına ait mezarlara da rastlanmıştı.

 

'Sinop'un 6 bin 500 Yıllık Tarihi Ortaya Çıkıyor'

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, kazı çalışmalarının sürdüğü bölgede incelemelerde bulundu. Beraberinde ki İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ile birlikte kazı alanına gelen Vali Köşger, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu'ndan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Köşger, "Burada 4 yıldır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu gün aynı şekilde ve yoğunlukta çalışmalar devam ediyor. Tabi bu kazı çalışmaları Sinop'un tarihi için çok önemli. Bu alanın kilise olmadan önce Roma hamamı olarak kullanıldığını öğreniyoruz. Sinop'un bilinen 6 bin 500 yıllık tarihi içinde çok önemli devreler geçirdiğini ve Sinop'un çok büyük bir kent merkezi olduğuna delalet eden büyük bir bina ortaya çıkıyor. Bu büyüklükte Anadolu'nun başka bir yerinde görülmedi. Bu da dolayısıyla Sinop'un çok önemli ticaret ve liman kenti olduğunu göstermiş oluyor. Kazılar tamamlandığında Sinop tarihi çok daha aydınlanmış olacak ve Sinop'un turizmine, geleceğine önemli katkılar sağlayacak. Umarım önümüzde ki günlerde daha da önemli bulgulara ulaşılır" dedi.

 

Harabenin büyük bir Roma hamamına ait olduğunu belirten  Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, daha sonra kilise olarak kullanılan alanın Osmanlı döneminde Rum Manastırı olarak da kullanıldığının bilindiğini söyledi. Kazılarda önemli bulgulara rastlanıldığını dile getiren Köroğlu; "Daha önce ki kazı çalışmaları sonucunda alanda Roma hamamı ve Hıristiyan mezarlığı olduğu saptanmıştı. Şu an üzerinde durduğumuz alan yaklaşık 2 bin yıl boyunca kullanılmış bir yapı.

 

2 ay sonra daha farklı buluntularla karşılaşacaksınız. Orijinal halde mozaiklerle, yapının farklı bölümlerine ulaşacağız. Şu ana kadar bine yakın insan iskeleti bulundu. Onun dışında daha erken dönemlere ait değişik buluntular ortaya çıktı. Buluntudan öte yapının ortaya çıkması önemli. Sinop önemli bir ören yerine kavuştu" dedi.

 

'Yeni Buluntular Bizi Heyecanlandırdı'

Kazılar sırasında heyecan veren farklı buluntuların da elde edildiğini belirten Prof. Dr. Köroğlu; "Kazılarda bu gün bir parça geldi. Daha önce parçalanmış ve duvara dolgu taşı olarak konulmuş. Bu bizim için çok önemli bir bulgu. Hikayesi olan bir şey. Kutsal bir eşyanın saklandığı mermer bir mahfaza. Yılın belirli bir zamanlarında bu eşyalar dini bir törenle çıkartılıp gösteriliyor. Bunun mucize oluşturduğuna, şifa verdiğine inanılıyor. Hıristiyan aleminin bir emanetinin saklandığı bir sandukaya ait bir parça. Sinop'un erken Hıristiyanlık döneminde Aziz Phocas adında koruyucu bir azizi var. Aziz Phocas denizcilerin koruyucusu olarak biliniyor. O sandıkta muhtemelen onun kemikleri de muhafaza ediliyor olabilir. Yine bu sandukanın içerisinde Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği haça ait bir parça da saklanmış olabilir.

 

Kutsal Emanetler Sinop'ta mı?

Yeni buluntular; İstanbul'da ki Çemberlitaş altında gömülü olduğu düşünülen Hazreti İsa'ya ait kutsal emanetlerin Sinop'ta olabileceği ihtimalini de akıllara getirdi. Rivayete göre Çemberlitaş'ın altında Hazreti İsa'nın gerildiği varsayılan haçın parçaları, çivileri, Hz. İsa’nın sarıldığı kefenin parçaları, Hazreti Meryem’in küpeleri, Hz. Süleyman’ın yedi kollu şamdanı, Hz. Nuh’un baltası ve başka kutsal eşyaları ve kutsal kâsenin olduğu ileri sürülüyor. 

 

'Peygamberlerin Resimleri Vardı'

Ayrıca bazı kaynaklara göre şu anda nerede olduğu bilinmeyen ve son Peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V) dahil, bir çok peygamberin resminin yer aldığı sanduka ise hala kayıp. Hazreti Adem'den bu yana peygamberlerden peygamberlere emanet edilen sandukayla ilgili bir rivayete göre; Halife Hz. Ebu Bekir döneminde beş sahabeye İslamiyet’e davet için gittikleri Bizans imparatoru Heraklius bu resimleri gösterdi. Bizans elçilerin ziyaretinden sonra bir hayli sarsılmış, Konstantiniyye yani İstanbul Haçlılar tarafından istila edilmiş ve yağmalanmıştı. İstanbul’da bulunan çok önemli sanat eserlerinin, Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen pek çok eşyanın o sırada yağmalandığını biliyoruz.

 

Acaba Heraklius’un gösterdiği resimler de bu yağmada mı yok oldu?

 

Ya da hiçbir şey olmadan günümüze kadar ulaştı mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.