Dolar 34,0473
Euro 38,0089
Altın 2.817,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
24°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Kanlıca Mantarı 250 TL

Vatandaşlar, dağlara çıkarak kanlıca mantarı toplamaya başladı.

Kanlıca Mantarı 250 TL
18 Eylül 2024 10:22

Sinop ve çevresinde sıkça görülen kanlıca mantarı, bu yıl da ormanlarda kendini göstermeye başladı.

Sinop ve ilçelerinde özellikle Eylül ayında toplanmaya başlayan kanlıca mantarı, lezzetiyle büyük beğeni toplarken, fiyatı ile cep yakıyor. Pazarlarda satışa çıkan kanlıca mantarının kilosu 200-250 lira arasında değişiyor.

Halk arasında çıntar, çam meltisi veya melki mantarı olarak da bilinen bu mantar, ormanlardan toplanarak yüksek fiyatlarla pazarlarda yerini aldı. Vatandaşlar, dağlara çıkarak kanlıca mantarı toplamaya başladı.

Kanlıca Mantarı 250 TL

Kanlıca Mantarı Hakkında

Kanlıca mantarı, dünya genelinde özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da oldukça popüler bir yenilebilir mantar türüdür. Türkiye’de halk arasında farklı isimlerle de bilinir; çıntar, çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı veya tillice mantarı bunlardan bazılarıdır. Ülkemizde en çok tanınan yaban mantarı türlerinden biri olan kanlıca mantarı, Batı Karadeniz ve Batı Ege bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Sinop, Karabük ve Kastamonu gibi illerin ormanlarında yoğun olarak yetişir.

Turuncu renkteki şapkasıyla dikkat çeken bu mantar, çam ağaçlarının dibinde koyu kırmızı, meşe ağaçlarının dibinde ise açık turuncu renkte yetişir. Özellikle sonbaharda yoğun yağışlarla ortaya çıkan kanlıca mantarı, kültür ortamında yetiştirilemediği için tamamen doğal koşullarda, ormanlardan toplanarak semt pazarlarında ekonomik değer kazanır.

Mutfakta geniş bir kullanım alanı olan kanlıca mantarı; mangal, sote, kavurma, börek ve turşu gibi birçok tarifte kullanılır. Ayrıca içerdiği aminoasitler, mineraller ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirme, tansiyonu düşürme, şeker hastalığına iyi gelme ve kanserle savaşma gibi sağlık açısından da önemli faydalar sunar. Batı Karadeniz halkı, özellikle mantar sezonunda bu şifalı ve lezzetli mantarı sofralarından eksik etmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.