Dolar 34,4656
Euro 36,3833
Altın 2.960,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 21°C
Cts 8°C
Paz 9°C

Kapattınız da ne oldu ?

23 Aralık 2012 15:18

İlyas Özdemir

Sinop orman bölge müdürlüğünün kapatılmaması gerekli olduğunu 10 Eylül 2011 tarihli yazımda dile getirmiştim ve siyasetle uğraşanlara mesaj vermiştim.

 

İlçemiz sivil toplum örgütü başkanları siyasi parti başkanları ve o dönemin milletvekiliyle beraber orman bölge müdürünün yanına gitmiştik ve bu kararın durdurulmasıyla ilgili görüşmeler yaptık.

 

Zamanın orman bölge müdürü Ankara dan  kararın geldiğini ve uygulanması gerektiğini millet vekilimizin gözüne baka baka söyledi ve görüşmeden çıktık ayancık a döndükten  sonra ayancık belediye başkanlığında toplantı yaptık. Orman Bakanlığa çeşitli sivil toplum örgütlerinin imzasıyla dilekçelerimizi gönderdik fakat anlayan dinleyen olmadı ve kaçınılmaz son olarak orman bölge müdürlüğü Kastamonu bölge müdürlüğüne devredildi. Peki, bunda ilimizin ilçelerimizin kaybı ne oldu?

 

Orman işletme müdürlüklerinde gerek kooperatif olarak gerekse şahsi olarak kesim yapan, sürütme yapan, kooperatifçiler ve vatandaş son zamanda orman işletmelerinden paralarını almakta zorlanmaya başladılar.

 

Bunun sebebini bana sorarsanız havuzun genişlemesi ve balığın geniş alana yayılmasıdır. Balık avlamaya çalışanların ağlarına balık takılma olasılığı havuz genişlediği için azalmasıdır.

 

Yani Sinop orman bölge müdürlüğü varken Sinop ve ilçelerine hizmet ediyordu. Bu tür sıkıntılar yaşanmıyordu.

 

Sinop orman bölge müdürlüğüne bağlı beş işletme müdürlüğü varken Kastamonu bölge müdürlüğüne bağlanınca müdürlük sayısı yirmi bir e çıkmış oldu. Müdürlük sayısı artınca paranın adresi de çoğalmış oldu.

 

Kastamonu bölge müdürlüğünün Ödenek taksimat sırası Ayancık orman işletme müdürlüğüne gelene kadar alacağını bekleyen vatandaşımız parasını zamanında alamadığı için mağdur oluyor.

 

Vergisini ödeme de geciken kamyoncu esnafı gecikmeden dolayı fark ödüyor. Akaryakıt alıyor, borcunu ödeyene kadar birkaç kez zam geliyor, borcunu farklı ödemek zorunda kalıyor. İşletmedeki alacağını ne kadar geç alsa da alacağı tabi ki sabit kalıyor.

 

Zor şartlar altında parayı işletmeden hak eden vatandaş orman işletmesinden alacağı gecikince ikinci kez sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır.

 

Bölge müdürlüğü Sinop da iken bu sorunlar yaşanmıyordu.

 

Yukarıda bu sıkıntıyı havuz ve balık misali vermemde ki neden de bunu ifade edebilmek içindi.

 

Ben şimdi soruyorum %65 i ormanlarla kaplı Sinop bölgemizin orman bölge müdürlüğünü Kastamonu ya bağlamak nereden icap etti. İşletme kapasitesi üretimi oldukça yüksek olan, insanlarına ekmek veren, Devletine katma değer üreten bir bölge müdürlüğünü başka bölgeye kaydırmak en son yapılması gereken bir işti.

 

Biz sivil toplum örgütleri o kadar yazılar yazdık toplantılar yaptık bunun da hiçbir değeri yok.

 

Sivil toplum örgütleri vatandaşın tabanını yansıtır. Biz kulislerde kırmızı halıların üzerinde gezmiyoruz, her gün vatandaşın içindeyiz onların nabzını tutuyoruz. Onlara yansıyan sıkıntıları bizlerde onlarla beraber yaşıyoruz.

 

Siz ne kadar dilekçe yazsanız da biz bildiğimizi yaparız derseniz bu demokrasiye yakışmayan bir davranış olur. Eğer sivil toplum örgütleri önemini yitirmişse kapatalım bundan iyi. Bizi hesaba katmayacaksanız bir anlamı kalmıyor dernekçiliğin. Siyaset nasıl isterse onu bildiği gibi yapsın o zaman.

 

Sizlere oy veren de bizim vatandaşımız. Bizlere oy veren de bizim vatandaşımız. Bizler kendi istediğimiz için orman bölge müdürlüğü kapatılmasın demedik. Bu bizleri seçen insanların çoğunluğunun talebiydi. Konuyu ilgili müdürlüklere bakanlıklara yansıtmaya çalıştık.

 

Orman işletme müdürlüklerine iş yapan vatandaş köylü vatandaştır. Köylünün ormandan başka bir yerden geliri bulunmamaktadır. Mümkün olduğu kadar vatandaşın parasının zamanında ödenmesi onların mağdur olmamasını sağlayacaktır.

 

Bazen köyden gelip cebinde geri dönecek araba parası bulunmayan insanları tanıyorum. Sabah köyde yaptığı kahvaltıyla yemek yiyemeden köyüne dönen insanlar var. Bu insanların parasını geciktirmek hem yazık hem de günahtır.

 

Konuyla ilgili duyarlı olunmasını bekler, yağmurda çamurda, karda, zor şartlarda çalışan kesimcilere ve şoför esnafıma belasız kazasız bol kazançlı günler dilerim.

 

İlyas ÖZDEMİR

Ayancık Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.