Kimlik Bilgilerimiz de Çalınmış!
Ülkemizde olumsuzluk yönünde gündemsiz kalması sanırım mümkün değil.
Ülkemizde olumsuzluk yönünde gündemsiz kalması sanırım mümkün değil. Önceki gün (7 Nisan) 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin bir internet sitesinde yayınlamasıyla şok oldu. Vatandaş haliyle panikledi… Gazetelerde, tvlerde bu kimlik bilgileri detaylarıyla her şeyi yapabileceklerini ifade etmekteler. Tabi devlet büyüklerimizde bu konu üzerinde açıklamalar yaptılar.
Başbakan Davutoğlu “Evimin adresi sızdırılmış, misafir olmak isteyen varsa gelsin” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik bakanı YILDIRIM “kimlik bilgilerinin sızdırılma “haberlerinin doğru olmadığını açıklamaıştı” 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı doğru değil” demişti. Adalet Bakanı BOZDAĞ ise “Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığımız zaman 50 milyon civarında. Bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli, hem idari boyutta başlamıştır.” Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlamıştır.
“Kimlik Bilgileri çalındı diye bir şey yok” diyor YSK başkanı Sadi GÜVEN. 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin, “Bilgi çalındı diye bir şey yok iddia onlar. Biz her seçim döneminde yasanın amir hükmü gereğince seçmen listelerinin kütüklerini siyasi partilere veriyoruz. Bundan ötesi ne oldu onu bilemiyorum” dedi.
Uzmanlar ve yazılan çizilenlerden “Kimlik bilgileriyle neler yapılabilir?” sorusuna yanıtlar ise; En büyük endişe “Sahte kimlik üretilebilir” konusudur. Bu durumda; Banka hesabı açılabilir, Para transferi yapılabilir, Kredi çekilebilir, Çek defteri alınabilir, Sosyal medya hesabı ele geçirilebilir. Ticari sır hırsızlıkları gerçekleştirilebilir, Elektrik su ve doğalgaz abonesi olunabilir, Sahte uçak ve otobüs biletleri alınabilir, sim kart alınabilir, Araç kiralaması yapılabilir” endişeleri hakim.
Konu üzerine CHP Milletvekilleri Barış YARKADAŞ ve Emre KÖPRÜLÜ’de TBMM gündemine taşırken 50 milyon vatandaşın risk altında olduğunu söylerken, başbakan DAVUTOĞLU’na “Bu bilgilerin Merkezi Nüfus İdare Sisteminden (MERNİS) alt yapısından alındığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu. Tüm ülkemizi ilgilendiren skandalda bilgilerin nasıl çalındığına yönelik teorilerden birincisi; 2010 yılında bu verilerin Yük sek seçim Kurulu’ndan çalınabileceği, ikincisinin ise aynı yıllarda MERNİS sistemine girilerek çalındığı yönünde…
Yine dikkat edilecek husular ise uzmanların söylemi; Nüfus kağıdınızı kısa sürede yenilenmesi… Yeni bir fotoğraf ile yeni bir kimlik çıkarmamız halinde kimlik değişime uğramış olacak, kimlik seri numarası ve veriliş bilgiler değişecek… Yine önlem amaçlı olarak polis yada savcılığa başvurulup kişisel verilerinizin sızmış olabileceği ve bu türk olası durumlardan sorumlu olmayacağınıza ilişkin tutanak tutulmasını isteyebilir ve bu kaydı saklayabilirsiniz… Yine belirli aralıklarla “e-devlet” sisteminden vergi, dava, GSM aboneliği gibi kayıtlarınızı kontrol edin. Şüpheli durumda derhal polise ve savcılığa başvurulmasını önlüyorlar.