Kök Çürüklüğü Biber Üretimini Yavaşlatıyor
Yoğun olarak tüketilen, sofraları süsleyen,salatanın olmazsa olmazı olan biberlerde kök çürüklüğü adı verilen hastalıklar görülmekte.
Sinop Gözde Er Zirai İşyeri sahibi aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Göksel Demirel biber fidelerinde oluşan çürükler hakkında şu açıklamalarda bulundu.
‘’Biber, şehirlerde yoğun olarak tüketilen
önemli bir sebze türüdür.Şehirimizde az veya çok biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Taze tüketimin yanında, toz biber, salça, közleme,
sos, turşu ve ana yemeklerin içerisinde çok değişik şekillerde değerlendirilmektedir.
Genelde toprak isteği yönünden fazla seçici değildir.
Kök çürüklüğü fide devresinde görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda çıkıştan önce de zarar meydana gelebilir. Fidelik koşulları uygun olduğu takdirde, hastalık, fidelerin tamamen tahrip olmasına sebep olabilir. Hastalık bitkinin değişik dönemlerinde ve organlarında görülebilir.Erken dönemde enfeksiyon olduğunda fideliklerde çökerten olarak etkili olur.Daha ileri dönemlerde bitkilerin kök boğazında önceleri koyu yeşil zamanla kahverengi siyaha dönüşen bir renk değişimi meydana gelir.Bu renk değişimi kök boğazını kuşak gibi sarar, enfeksiyon kök bölgesine ulaşır, kök kabuğu kahverengi bir renk alır ve çürür.Bu şekilde enfeksiyona uğramış olan bitkiler solmaya başlar, normal sulama ve bakım işlemleri yapılsa da bitki kendini toparlayamaz.Fide yetiştiriciliği yapılırken genel bir kontrol prensibi olarak tohumlar hastalıksız, sağlıklı bitkilerden sağlanmalıdır.Fidelikler hastalıksız, temiz yerlerde kurulmalıdır. Fideler aşırı sulanmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.Dikim karık usulü yapılmalıdır. Fideler karık sırtına dikilme ve mümkün olduğunca her karık ayrı ayrı sulanmalıdır.İlaçlamalar, tohum ilaçlaması, toprak ilaçlaması ( ekimden önce, ekimden sonra) ve fidelerin toprak yüzüne çıkışından sonra yapılabilir.’’ Dedi.
Kaynak: Nuran Keskin