Dolar 34,1852
Euro 37,0826
Altın 2.979,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 14°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 15°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?
11 Ekim 2024 18:26

Ayancık’ta Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen ve koruma altında olan tarihi okul binasının atıl durumda olması tepkilere neden oldu.

Çayiçi Mahallesinde bulunan eski adıyla Kurtuluş İlkokulu olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu kapatıldıktan sonra harabeye döndü.

KORUMA ALTINDA

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

Cumhuriyetin ilk yıllarında merkezden gönderilen tip projesine göre 1927 yılında yöre halkının da yardımlarıyla imece usulünde inşa edilen bu okul, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 2012 yılında koruma altına alındı.

Konumu ve mimarisiyle herkesin dikkatini çeken okul, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının anısına adı Kurtuluş İlkokulu olarak belirlenmiş, daha sonraki dönemlerde Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu olarak değiştirilmiştir.

İÇERİDE NELER OLUYOR?

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

Koruma altında olmasına rağmen camları kırılan okulun içerisine kimliği belirsiz kişilerce giriliyor. Çeşitli uygunsuz olayların yaşandığı tarihi okulun mevcut halini gören vatandaşlar “Burası Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılan bir okul. Bizler bu okulda öğrencilik yaptık. Camları kırılmış, zarar verilmiş. Arka taraflardan okulun içine girmişler. Kültürel miras diyerek, isim yazmakla olmuyor. Değerlerimize sahip çıkmalıyız. İçeri de ne haltlar dönüyor, neler yapılıyor hiçbir yetkili görmüyor mu?” diyerek tepkilerini gösterdiler.

KAMU MALI ÇÜRÜYOR

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

Sadece okulun camları ve duvarlarına değil kamu malına da zarar verildiğini belirten vatandaşlar “İçerisinde bilgisayar, televizyon, klima motoru gibi kamu malı var. Bunlar bizim vergilerimiz ile alınıyor. Bunlara zarar veriyorlar. Yetkili kişiler de burada bırakarak çürümesine göz yumuyor.” diyerek yetkililerden gerekli inceleme ve çalışmaların yapılması talebinde bulundu.

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

Koruma Altındaki Eski Okulda Neler Oluyor?

YORUMLAR

  1. Turan Gökmenoğlu dedi ki:

    Bu okul benim ilkokul birinci sınıfı okuduğum okul. Benim için çok değerli. Yetkililerin en kısa zamanda bu okulla ilgilenmelerini ve gerekli koruma ve bakımın yapılmasını bekliyorum.

  2. İsimsiz dedi ki:

    Yazık gerçekten çok yazık

  3. Dt Nebahat Yaman Çelikkol dedi ki:

    Mezun olduğum okulum.Keten ve ahşap müzesine dönüştürülebilir..

  4. Anonim dedi ki:

    Şu güzelim Ayancigimiz okadar kıymetli değerlere sahipli hiç bir şekilde sahip çıkılmıyor 5 yıl bu okulda eğitim almış bir vatandaş olarak her gördüğümde için sızlıyor müze yapılabilir kütüphane yapılabilir her şekilde değerlendirilmelidir tarihimize sahip çıkmalıyız radar da aynı durumda yetkililer neden bu sorunlara çözüm üretmiyor hiç bir şey yapmak için başarmak için zor değil-dir yeterki isteyelim ilgisizlik duyarsızlık almış başını gidiyor memleketimizde..yazık vallahi yazık kınıyorum…