Liselere geçişte dayatma sistemi
” puana değil Yüzdelik dilime bakın”
Liselere geçiş için tercih dönemi başladı. Milli Eğitim Bakanlığı 5400 tercih komisyonu ile 13 temmuza kadar öğrencilere tercih döneminde hizmet verecek. Liselere giriş sınavı bitti Ama öğrencilerin ve velilerin stresi bitmedi. Çünkü 2 – 13 temmuz tarihleri arasında tercih dönemi başlıyor. Uzmanların, değişen sınav sistemi ile birlikte doğru tercihi nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli uyarısı ” puana değil Yüzdelik dilime bakın” diyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretime geçiş tercih ve Yerleştirme kılavuzunu yayınladı. Içinde dayatma ve kısıtlama var. Sınava giren öğrenciler sadece 5 tane ” nitelikli Okul” tercihi yapabilmek için sınava girmeyen öğrenciler gibi yerel yerleştirme tercihi yapmaya zorunlu bırakıyor. Işin en can alıcı noktası ise kayıt alanı olarak belirlenen bölgede hangi okul türünden kaç tane olduğu bilinmiyor. Lise yerleştirme sisteminin altın vuruşunu da ” komisyon” yapıyor. Tercih sayılarını azaltılarak yapılacak 4 nakil sürecinde öğrenci hiçbir yere yerleşmesi il ve ilçe merkezlerinde oluşturulacak komisyonlara veliler sadece beyanda bulunabilecek. Okul tercihi Yapamayacak. Burada gerçek amaç meslek ve imam hatip liselerinin boş kontenjanlarını dayatma yolu ile doldurmak.
Basında okuduğumuz kadarıyla; özellikle Anadolu’nun ilçelerindeki velilerden tercih edebilecekleri okullarla ilgili çok sayıda şikayet var. Veliler ” Her okul türünden 3’er tane olmak üzere toplam 9 okuldan 5 tane tercih yapabileceğimiz söylendi. Ancak karşımıza yalnızca bir Anadolu Lisesi çıkıyor. Geri kalanlar ya meslek ya da imam Hatip Lisesi seçmek zorunda kalacağız?” diyor.
Aslında bu yönetmelik 4+4+4’ten bu yana hız kazanan ” eğitimi gerici eleştirme” Ayağında önemli bir adım. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında okullarda Mescidi zorunlu kıldılar, İmam Hatiplerin yaygınlaşması için birçok yasal düzenleme yaptılar, çok sayıda İmam Hatip açtılar. Pek çok Okulu imam hatipe dönüştürdüler. Seçmeli dersleri din dersi dayatması yaptılar. Bu yerleştirme dayatmasıyla eğitimde Pervasız saldırıyı yürütüyorlar. Veliler Hedef olmamak ve çocuklarına zarar gelmesin diye sessiz kalmaya devam ediyor.
Bilinmesi gereken şudur ki; her öğrenci hükümetin siyasi arzuların ötesinde önemini bir değeri vardır. Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sistem olmamalıdır. Yine deniliyor ki; 5 tercih hakkı olan ancak İmam Hatip liselerini tercih yapmayan öğrencinin nitelikli okul olarak adlandırılan ve Sınavla öğrenci alan okulların ekranının açılmayacağı da belirtmişler. Milliyet gazetesindeki yazının bir bölümünde; ” yerel yerleştirme kayıt alanında 2 Anadolu , 6 meslek, 2 İmam Hatip bulunuyor. Evimin dibindeki lise Yok 13 km ötedeki okul ilk sırada şaka gibi ” diyor
AKP hükümetleri 16 yıllık iktidarı süresince sınav sistemine 6 kez değiştirdi. LGS, OKS, SBS (çoklu), SBS (tekli), TEOG ve şimdiki sınav sistemi. Ancak her seferinde Sil Baştan düzenlenen Sınav Sistemleri ile öğrencilerimizin yani çocuklarımızın geleceğini yap-boz tahtasına dönderdiler. Artık yeter! Bir Eğitimci olarak isyan ediyorum çocuklarımızın öğrencilerimizin hayalleriyle fazla oynamayın onların geleceklerinden ellerinizi çekin! Aklımızı başımıza almazsak çocuklarımızı gençlerimizi kısaca yeni nesili bu gerici eğitim uygulamalarıyla kobay olarak kullandırmayalim…