Dolar 34,4916
Euro 36,2572
Altın 2.963,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Çok Bulutlu
Sinop
22°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 23°C
Cts 8°C
Paz 8°C

Lozan Barış Antlaşması

28 Temmuz 2016 12:35

Ezilen Bir Halkın Çözümü

Ezilen Bir Halkın Çözümü

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren antlaşmadır. Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) İsviçre Lozan kentinde Türkiye’nin yanı sıra; İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Belçika, Romanya, Portekiz ve Yogoslavya katılmıştır. Sovyet Rusya ve Bulgaristan ise boğazlar konuşurken katılmıştır. T.B.M.M. ni İsmet Paşa başkanlığında temsil etmiştir.

 

Lozan sadece bir barış antlaşması değil, aynı zamanda Türkiye ile Batı devletlerin siyasi, hukuki, iktisadi ve sosyal ilişkileri yeni baştan düzenlenmesine bağımsız yaşama hakkı tanımak istemeyen düşmanlarına savaştan sonra barış masasında da bu hakkını kabul ettirmenin belgesidir.

 

Lozan’da Türk delegasyonu; Ulusal haklarının savunulmasında yüksek nitelikli bilinç ve direnç gösteren, oraya neden geldiğini, neyi nasıl elde edeceğini biliyordu. Şaşkına dönen batının İngiliz Delegeler kurulundan William Tyrrell şöyle söylüyor; “İki çeşit Türk biliyorduk; Biri eski Türk,ki öldü. Biri de Jön Türk, ki artık oda yok oldu. Şimdi onlardan çok başka bir Türk tipi görüyoruz. Lozan Tarihçi Nobert Van Bichoff’un tanımıyla “Türklerin silahla kazandığı zaferi, uluslarasarası hukukun kütüğüne geçmesiydi.

 

Lozan antlaşmasının sonucunda; Osmanlı Devletinin sona erdiği resmen kabul edilirken yeni Türk Devleti Uluslar arası alanda tanınmıştır. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın askeri zaferi böylece, siyasi bir başarı haline gelmiştir. Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan en son antlaşmadır. Yapılacak inkilaplar için zemin hazırlanmıştır.

 

Tamamen yok olmakla karşı karşıya gelmiş ve kendisine bir karış toprağı dahi çok görüldüğü, tamamen istila ve yok edilmek tüm varlığı sömürülmek istenen bir millet haline düşmüşken; Lozan gibi Uluslar arası bir mecrada kurtarabildiğimiz tüm sınırlarımızı ve haklarımızı elimize aldığımızı, tarih sahnesinden silinmek istenirken Lozan ile tüm dünyaya varlığımızı ve yeni devletimizi zorunlu olarak resmen kabul ettirmişizdir.

 

Ülkeler kendi kurucu belgelerine çok büyük önem verirler. ABD’nin “Bağımsızlık bildirgesi”, Fransızların  “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”, İngilizlerin “Magna Cartası” neyse ülkemiz içinde Lozan öyledir. Ne yazık ki Lozan’ı tartışıyor ve “Zafer mi, Hizmet mi?” ikilemine sürükleniyoruz… Cepheden, Lozan’ı yazanları, diplomatik savaşlarını bilmek için Lozan mutlaka okunması, dersler çıkarılması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.