Ne Dünya Kupası Ama
Erdoğan Erkaymaz
Yüzmilyonlarca insan dünya kupalarını dünyanın her yerinde, sayıları her dünya kupasında artarak tutkuyla azliyorlar. Hatırladığım ilk dünya kupası 7 Temmuz 1974 Hollanda Batı Almanya finaliydi. Amca oğlu Ahmet ALKAN'la Erfelek-İncemeydan köyünde çobanlık yaparken radyodan dinlemiştik. Johan Cruyff 'lu Hollanda'yı Franz Beckenbauer'li Batı Almanya 2-1 yenerek kupayı almıştı.
FİFA tarafından dört yılda bir düzenlenen ilk defa 1930 yılında başlanıp 1942 ve 1946 yıllarında II Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamış bu güne kadar 19 kez düzenlenen turnuvadır. Bu güne kadar Brezilya 5 İtalya 4 Almanya 3 Arjantin ve Uruguay 2, İngiltere, Fransa ve İspanya 1 er kez kazanmışlardır. En gölcü futbolcularda; Ronaldo (Brezilya) Klose (Almanya) 15 er gol atmışlardır. Türk futbolcu Hakan Şükür'de Güney Kore- Türkiye Dünya kupası maçında maçın 11. saniyesinde gol atarak Kupa tarihinin en hızlı golü olarak geçti.
2014 dünya kupasında; İnsansız hava araçları ve Amerikan askeri robotlar seyircilerin güvenliğini sağlamak için kullanılmakta… Almanya Dünya kupası için otelini ve antreman sahasını inşa ettirdi. Bu kupanın en futbolcusu ise Barselona'nın Arjantinli yıldızı "MESSİ" 140 milyon Euro ile birinci sırada… Dünya kupası şampiyonu 35 Milyon Dolar ödül kazanacaktır. Brezilya Milli Takımı 507.8 milyon Eure ile en pahalı takımdır.
Dünya kupasında biz yokuz, hocalarımız yok ama hakemimiz Cüneyt ÇAKIR var. Çalışmanın, mesleğine karşı saygı ve sevgisi sonucu önce şampiyonlar liginde maç yöneterek sonunda dünya kupasında yarı final maçı yöneterek bayrağımızı taşıyan tek isim oldu. Ülke olarak gurur ve duygu yükü olarak izleme keyfini yaşattığı için tek söz kaldı. Teşekkürler Cüneyt ÇAKIR
Bu dünya kupasında; Özellikle Avrupa'dan turnuvaya katılan takım futbolcuların da düşüş ortaya çıkmıştır. Endüstriyel futbol artan maç sayıları futbolcuların performansı üzerinde etki yaratmıştır. Buna Brezilya yerel saatle gündüz 13.00 de oynanan maçlar ve aşırı nemin yarattığı etkilerde futbolcuları etkilemiştir. Bu dünya kupasında hiçbir karşılaşmanın beklenildiği gibi favoriler tarafından kolay geçmemesidir.
Dünya kupası organizasyonu yapan ülkenin önce turizmi canlanıyor. Turistlerin konaklaması, yeme-içme, hediye v.s. harcamaları… Ülke imajı bu vesileyle canlanıyor. 2014 Dünya kupası, şimdiye kadar internetin en yaygın olarak kullandığı ve sosyal ağların da bundan oldukça faydalandığı en büyük organizasyon oldu. Facebook yaptığı duyuruda Dünya kupası ile ilgili içeriklerin 1 Milyar kez yorum, paylaşım ve beğeniye ulaştığını açıkladı.
Son olarak değerlendirecek olursam; Dünyanın 32 en iyi takımını izledik. Yanlız Futbol da olabilen " Zayıfın her zaman güçlüğü yenebileceği gerçeği" yaşadık. Bir gerçekte gün geçtikçe azalan yıldız futbolcular; tempo kazanıp hızlı oynanan futbolda artık becerilerini sergileyecek alan bulamamakta… Fizik kondüsyonun öne çıktığı oyunda çok koşan, rakibini bozan, hızlı kontra atağa kalkan, kanatları kullanıp, diklemesine oynayan, adeta rakibi ısıran, oyuncu eksilten, mesafe tanımaksızın kaleye şut atan, toplu savunma ve hücum yapan, bir makine parçası gibi birbirini tamamlayan takımlar kazanmaktalar. Ne İngiltere, ne İspanya nede Brezilya kaldı. Yazımı yazdığım şu sıra Finalin Adı Almanya ve yarın oynanacak Arjantin Hollanda galibi…