Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 28°C

NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU

9 Temmuz 2024 10:53

Gezi Yazımızın Devamı…

Bugün gezimizin beşinci  günü 8 Mayıs 2024… Yine erken sabah kahvaltımızı aldıktan sonra, limanda bekleyen gezi otobüsümüzde buluştuk. Nordfjord, Norveç’te “Kuzey Fiyordu” anlamındaymış. Bölge Vestland İlçesinin kuzey kesiminde yer almaktadır. Bölge yaklaşık 4.295 kilometrelik alanı kaplar. Yaklaşık 32.464 kişilik bir nüfusa (2010 yılı) ev sahipliği yapar. Fiyort, ağzındaki “Husevagoy Adası”ndan diğer ucundaki “Leon Köyü”ne kadar 106 kilometre uzanan Norveç’teki en uzun altıncı fiyorttur. Stondlandet yarımadasının engebeli kıyı şeridinden Avrupa’nın en büyük ana kara buzulu olan Jostedalsbreen’e kadar uzanır. Bölge aynı zamanda Deniz seviyesinin 514 metre altında, Avrupa’nın en derin gölü olan “Hornindal Gölü”nüde içermektedir. Stryn bölgesi yıl boyunca Alp disiplininde kayak imkanı sunmaktadır. Fiyord boyunca Viking öncesi döneme kadar uzanan çok sayıda eski balıkçı topluluğu bulunmaktadır. Bölgede çeşitli arazilerde yolculuk, kayakla olduğu kadar yürüyerek de muhteşemdir.

NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU

Kartpostal güzelliğinde yemyeşil manzaralar, dağlar, doğayı korumak adına tek şerit yollar, yol boyunca ahşap mimarinin güzel örnekleri arasında Hornindal gölü (Hornindalsvatnet) kenarında tur otobüslerinin olduğu alandayız. Göl, 514 metre ile Avrupa’nın en derin gölüdür. Göle hiçbir buzul nehri akmıyor, bu da onu İskandinav ülkelerindeki en temiz göllerden biri yapıyor. Göl, Vestland İlçesindeki Stat ve More Og Ramsdal İlçesindeki Volga belediye sınırları arasında bir göldür. 50,5 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve deniz seviyesinden yüksekliğe 54 metredir. Fotoğraflar çekildi. Müthiş göl manzarası, çim çatılı binalar, fotoğrafçılar için tam bir malzeme kaynağı. Otobüsümüze geçerek yola devam. Otobüsümüzün tavanının önemli bölümü cam. Vadilerden geçerken, yüksek dağ ve karların erimesiyle oluşan çokça şelaleler görünüyor.

 

Yolculuğumuz devam ediyor. Geiranger Fiyordu‘na doğru yol alıyoruz. Norveç’in doğa harikalarından biri olan Geiranger dünyanın en muhteşem manzaralarına ev sahipliği yapmakta. Norveç’in Batı kesimindeki More Og Ramsdal ilçesinin gölgesinde yer alan “Geiranger” küçük bir turizm kasabasıdır. Bölge 2005 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsü, şelaleleri, karla kaplı dağ, tepeleriyle masası bir görünüm içerisinde. Buralara yakın daha yolları kış aylarında kapandığı için araçla seyahat, yaz aylarında mümkün olabiliyormuş. Deniz seviyesinden 620 metre yükseklikte yer alan “Ornevegen”de güzel açılardan fotoğraflar almak için otobüsünüzden iniyoruz. Fotoğraflar çektikten sonra bu seyir tepesinden ayrılarak “Geiranger Kasabası”na iniyoruz. Rehberimiz serbest zaman veriyor. Kasaba Norveç’in 3 büyük yolcu gemisi limanı olan Geiranger Kasabası 4 aylık turizm sezonu boyunca 140 ile 180 gemiyi ağırlıyor.

NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU

Köyden her yaz yüzbinlerce kişi geçiyor. Burada kalıcı olarak yaşayan 250 kişinin anlayışı turizm. Burada bir kafe, tuhafiye ve turistik aparatların satış yeri sahibi Türk. Gezimiz bittikten sonra kahve hizmeti aldık. Geiranger Köyü doğal güzellikleri ile ünlü bir köydür. Seven Sisters ve Suıtor gibi efsanevi şelalelerle ünlüdür. Ayrıca köyü çevreleyen dağlar doğa yürüyüşü ve dağcılık için idealdir. Toplama zamanınız geldiğinde otobüsünüze binerek yola koyuluyoruz.

 

Şimdiki durağımız Horndola Köprüsü, Hellesyit ve Grodas arasında, bir dinlenme alanında yer almaktadır. Taş ve ahşaptan yapılmış eski bir köprü, 1810 yılında inşa edilmiş, 52 metre uzunluğundadır. Köprünün girişindeki taş yüzük hakkında anlatılana göre; eski zamanlarda gelinler, düğün törenlerinden önce kocalarının akrabalarınca test edilir, gelin içinden rahat geçerse hamile değil demektir. Sadece köprünün kendisi değil, arka planda Harnindalsrokken Dağı’nın olduğu manzara da mükemmel.

 

Yeni güzergahımız Voldo. Kasabada otobüsümüz de kısa gezi sonrası “Fyrde” köyünde bir alışveriş merkezinin önünde indik. Çevreyi gezmekle başlıyor “Ausrefjord Klisesi”nin önündeyiz. Fotoğraflar çekiliyoruz. Beyaz ahşap kilise, 1879 yılında bilinmeyen bir mimar tarafından yapılmış 150 kişilik bir kilise. Rehberimizin söylemine göre Norveçli ünlü futbolcu “Erling Braut Haaland” bu köydenmiş. Serbest zaman bitmiş, alışverişler yapılmış, gemimize dönmek üzere yola çıkıyoruz.

 

Gemimizde yine rutinler devam ediyor. Kamaralarımızda dinleniyor, akşam yemeğimizi için 12 kişilik Ayancık grubumuz masa etrafında buluşuyor, tiyatrodaki etkinlikler izleniyor, yorulmayanlar 15. katta çay sohbeti yapıyor, dinlenmeye kamaralarımıza gidiyoruz…

NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU NORDFJORD HORNİNDAL GÖLÜ GEİRANGER FİYORDU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.