Dolar 33,9875
Euro 37,8340
Altın 2.821,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
26°C
Parçalı Bulutlu
Sal 26°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

OBEZİTEYE DUR DİYELİM

Son yılların en önemli sorunu olan obezite, artık Türkiye’nin de ciddi anlamda önlemler alması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmakta.

OBEZİTEYE DUR DİYELİM
3 Eylül 2024 14:12

Son yılların en önemli sorunu olan obezite, artık Türkiye’nin de ciddi anlamda önlemler alması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmakta. İş hayatının getirdiği yoğunluk, okul yaşantısı, her işimizi bir yerlere sıkıştırma telaşımız vs beslenmemizde olumsuzluklar meydana getirmekte ve bireyler daha pratik olan fast-food tarzına yönelmektedir. Bunun yanı sıra, günlük sıkı temposundan yemek yemeye fırsat bulamayanlar geç saatte eve geldiklerinde kan şekerinde de meydana gelen değişikliklerle beraber kendilerini yüksek kalorili besinlere vermektedirler. Okullarda ise kantin uygulamaları, ailelerin yanlış hazırladıkları beslenme çantaları gibi durumlar, tüm bunlar kilo alımında artışa neden olmaktadır. Kişi kendi beslenmesini bu şekilde hep ikinci plana attığı sürece kilo alımı kaçınılmaz olacak ve obezite prevelansı sürekli artacaktır.

Obezite, vücut kompozisyonunu bozmakla beraber birçok kronik hastalığı da beraberinde getirmektedir. Kolesterol, diyabet, kalp-damar rahatsızlıkları, bel ve dizde yaşanan ağrı ve buna benzer sorunlar, karaciğer enzimlerinde meydana gelen değişiklikler gibi daha pek çok sayabileceğimiz problemlerin kaynağı olarak aslında en başta fazla kilolar yatmaktadır. Özellikle çocuklarda meydana gelen bu kilo artışlarının önüne geçilmesi onların sonraki yaşantısı için çok önemlidir. Toplum olarak yaptığımız hata, fazla kilolar nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarımızdan dolayı doktora başvurmaktansa başlangıçta beslenmemize dikkat etmeyişimizdir.

Peki madem biz obezitenin bu denli zararlarını çok iyi biliyor ve fazla kilolarımızdan da memnun değilsek işte size kilo verebilmeniz için altın kurallar:

• Kahvaltını aksatma! Ne kadar erken kahvaltı yaparsan metabolizmayı o kadar erken uyandırırsın ve yağ yakımı biran önce başlamış olur.

• Öğünlerde fazla porsiyonlardan kaçın! Bir sonraki öğüne fazla acıkmış olarak girersen bu kontrolsüz bir şekilde yemene sebep olur. Beslenmende küçük ara öğünlere yer vererek bunu durdurabilirsin.

• Kan şekerini dengede tutmalısın! Kendilerini uzun süre aç bırakanlarda (ya da saatlerce bir şey yemeyenlerde) meydana gelen kan şekeri düşüşleri sonraki öğünde daha fazla yemeye sebep olacağı gibi, tatlı krizlerine de yol açmaktadır. Kan şekerini dengede tutmanın en pratik yolu ara öğünlerdir. En basit ifadeyle; iki öğün arasındaki zaman dilimi 3 saati geçmeyecek şekilde ara öğünler eklemeniz hem iştah kontrolünü sağlayacak hem de yağ yakımını hızlandıracaktır.

• Çok yağlı yemekler, kızartmalar, kavurmalar yerine ızgara tarzı, haşlama veya fırınlama usulünde pişen yemekleri tercih etmen daha az kalori almanı sağlar ve seni tok tutar. Unutmayın pişirme yöntemini değiştirerek bile kilo verebilirsiniz.

• Akşam yemeğini mümkün olduğunca erken ye! Günün sonuna doğru yavaşlayan metabolizma akşam saatlerinde en yavaş seviyesine ulaşır ve sen geç vakitte yersen vücudu zorlamış olacaksın, kilo alımı da kaçınılmaz olacak.

• Yemek yerken iyi çiğnemek ve yavaş yavaş yemek prensibin olsun! Bunu hayatına oturtmalısın. Çünkü tokluk sinyali beyne geç ulaşan bir sinyal olduğu için hızlı yerken doyma hissini algılayamaz ve daha fazla yersin.

• Fazla tuz kullanımından kaçın! Fazla tuzlu besinler, yemeğe ekstra eklenen tuzlar gün içinde alman gereken tuz miktarını aşmana sebep olur. Vücuda alına fazla tuz ise iştah açımına yol açmakta en önemlisi ise vücutta ödem oluşturmaktadır. Yemeklerde kullandığın tuzu azaltmalı ve fazla tuzlu besin tüketimini sınırlandırmalısın.

• Diyet yaparken dikkat edeceğin en önemli hususlardan birisi de su tüketimi!! Suyu yeterince tüketmezsen rahat kilo veremezsin. Günde en az 2.5-3 lt su içmen yağ yakımına hız kazandıracak. Günde 2,5 lt su tüketimi kilo korunumunda yardımcı iken, günlük 3 lt su tüketimi yağ yakımını hızlandırmaktadır.

Tüm bunlarla rahatlıkla kilo verebileceği gibi, diyetine yağ yakımına yardımcı çay ve besinleri ekleyerek hızlanabilirsin. Yeşil çay, beyaz çay, mate, biberiye gibi çaylar yağ yakımını hızlandırmaktadır. Fakat bunlar sağlıklı bireyler için geçerlidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa uzmanına danışmadan tüketmenizi önermem.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.