OECD Ülkeleri içinde ‘En mutsuz Öğrenciler Türkiye’de
PISA’nın araştırmalarına göre en mutsuz öğrenciler…
OECD’ nin uluslar arası öğrenci değerlendirme programı, PISA’nın araştırmalarına göre en mutsuz öğrencilerin Türkiye’de olduğunu açıkladı. ‘Öğrenci refahı’ temalı rapor için 72 ülkede 540 bin öğrencinin okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkilerini, okul dışında nasıl zaman geçirdiklerini, aile ortamlarını mercek altına aldı…
Rapor sonucu PISA verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6’sı hayatından hiç memnun değil. Bu oran %11.8’lik ortalamanın 3 katı. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranı da %26.3 ile %34’lük OECD ortalamasının gerisinde. Sonuç olarak Türkiye’deki öğrencilerin kaygı ortalaması ciddi yüksek. ‘Yaşam memnuniyeti’ sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sıralarda yer alıyor.
PISA 2015 raporunda Türkiye sıra kaybetmiş gerileyerek matematikte 49, Fen bilimlerinde 52 ve okumada 50. Sırada olmuştu. Yine Türkiye İtalya’nın ardından OECD Ülkeleri arasında öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu. En az kaygı duyan ülke ise Hollanda.
Konu ile ilgili eğitimciler; velilerin sözel şiddete başvurmalarının çocuk psikolojisinde özgüvenin eksik olmasına neden olacağını bildirmekteler. Sınav ve karne neticelerinde düşük yada yüksek olduğunda verilecek tepki de aşırıya kaçılmamalı. Baskıdan kaçınılıp olumlu konuşulmalı demekteler. Söylenecek olumsuz sözler çocuğun özgüvenini azaltır. Sosyal yaşamda iletişim ve karar verme niteliği olumsuz etkiler düşüncelerinde…
İktidarın son 15 yılda eğitim sistemiyle sürekli oynayıp özellikle dinselleştirme politikalarıyla iktidarlarının arka bahçeleri gibi görmeleri son referandum kampanyalarında gazetelerden okuduğumuz kadarıyla zorla mitinglere taşınmaları tarikat ve cemaatlerin eğitim sistemimize girmeleri, laik ve bilimsel eğitimi bozma girişimleri sanırım bu tabloyu oluşturdu… Dindar, kindar nesil isteyenler sorumludur… Kesinlikle öğrencilerimiz değil. Sevgi ile kalın.