Dolar 35,9387
Euro 37,4514
Altın 3.305,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 5°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
5°C
Hafif Yağmurlu
Per 6°C
Cum 7°C
Cts 7°C
Paz 7°C

Ortognatik Yüz Tipi Nedir? Ortognatik Cerrahi Ne Zaman Yapılır?

Ortognatik yüz tipi; yüzdeki kemik yapısının orantılı ve dengeli olması durumudur.

Ortognatik Yüz Tipi Nedir? Ortognatik Cerrahi Ne Zaman Yapılır?
24 Aralık 2024 13:51

Ortognatik yüz tipi; yüzdeki kemik yapısının orantılı ve dengeli olması durumudur. Yunanca kökenli bir kelime olan ortognatik, düz çene anlamına gelir ve estetik açıdan genel olarak sorunsuz çene yapısını ifade eder. Yüz iskelet yapısında bulunan kemiklerin yatay ve dikey yönde dengeli olması da yine bu kelimeyle tanımlanır. Üst çene (maksilla), alt çene (mandibula) ve diğer yüz yapılarının uyum içinde olması, ortognatik yüz tipi olarak belirtilir.

Estetik ve fonksiyonel bakımdan ideal yüz tipi olarak kabul edilir. Ancak bazen farklı anlamlarda da kullanılır. Söz konusu kavram, ortognatik cerrahiden yararlanmış yüzlerin belirtilmesinde gündeme gelir. Ameliyat sonrasında estetik ve fonksiyonel problemleri giderilmiş yüzler için ortognatik yüz tipi tanımlaması yapılır.

Ortognatik Yüz Tipi Nedir?

Ortognatik yüz tipi; çene ve yüzdeki diğer kemiklerin uyumlu bir şekilde gelişmesini belirtir. Söz konusu terim, ortognatik cerrahiyle düzeltilen yüzlerin tanımlanması için kullanılır. Doğuştan gelen veya daha sonradan farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan uyumsuzluklar, özel tekniklerin kullanıldığı cerrahi işlemle giderilir. Böylece yüzün genel yapısı dengeli ve orantılı hale gelir. Kişi açısından en güzel çene yapısı, söz konusu cerrahi işlemle sağlanır.

Ortognatik, Yunanca bir kelimedir ve tıpta yaygın olarak kullanılır. Söz konusu kelime, düz ve doğru gibi anlamlara gelen “ortho” ile çene anlamına gelen “gnathos” kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Kelime anlamı düz çene veya doğru hizalanmış çene şeklindedir.

Ortognatik Yüz Tipi Özellikleri

Ortognatik yüz tipi, çene ve yüz kemiklerinin dengeli ve orantılı olduğu yüzlerdir. Söz konusu yüz tipinin kendi içerisinde belli özellikleri vardır. Bu özelliklere dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Özellikler Açıklama
Denge Üst ve alt çene kemiği büyümesi dengelidir. Çenelerin birbirine göre ileride veya geride olması durumu söz konusu değildir. Böylece yüz profili dengeli ve düz görünür.
Diş Kapanışı Alt ve üst çenenin kapatılmasında dişler birbirinin tam üzerine gelir ve kapanı doğru olarak sağlanır. Doğru kapanış, estetik ve çiğneme fonksiyonu açısından kritik öneme sahiptir.
Uyum Yüzün üst, orta ve alt bölümleri arasında tam bir uyum vardır. Yüzü oluşturan çene, alın ve burun arasındaki mesafeler uyumludur. Böylece ortognatik yüz tipi ortaya çıkar.
Profil Yüzün yandan görünümünde de uyum dikkat çeker. Dudaklar, burun ve çene arasında dengeli ve uyumlu bir görünüm söz konusudur.

Ortognatik yüz tipi özellikleri genel hatları ile bu şekildedir.

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik cerrahi; çenenin iskelet yapısından kaynaklı olarak ortaya çıkan düzensizliklerin giderilmesine yönelik işlemlerdir. Ortodonti tedavisi ile düzeltilmesi mümkün olmayan çene yapısındaki sorunların cerrahi işlemle çözülmesini hedefleyen bir disiplindir. Çene yapısındaki sorunun türüne bağlı olarak farklı türleri olan bu ameliyatlar, hastaların estetik problemlerini giderir. Bunun yanında çiğneme, konuşma ve yutma gibi fonksiyonlardaki bozuklukların giderilmesi de yine ortognatik cerrahiyle sağlanır.

Hastanın durumuna göre bu ameliyattan önce ve sonra ortodontik tedavi gerekebilir. Böyle durumlarda toplam tedavi süresi 2-3 yılı bulur. Cerrahi prosedür ve ortodonti sonrasında ortognatik yüz tipi ortaya çıkar.

Ortognatik Cerrahi Ne Zaman Yapılır?

Bu ameliyat, çene ve yüz yapısındaki ciddi uyumsuzlukları düzeltmek için uygulanır. Ortodontik tedavinin yetersiz olduğu durumlarda ortognatik cerrahi gündeme gelir. Çene ve diş uyumsuzluğu (maloklüzyon), bu prosedürün uygulanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bazı diş ve çene uyumsuzlukları şu şekildedir:

  • Alt çene geriliği (Alt çenenin üst çeneye göre daha geride olduğu durumlar)
  • Üst çene geriliği (Alt çenenin aşırı ileride olması durumu)
  • Açık kapanış (Çenenin kapatıldığında dişlerin birbirine temas etmemesi)
  • Çene asimetrisi
  • Doğumsal anomaliler
  • Estetik kaygılar

Bu tip durumlarda ortognatik cerrahi uygulanır ve çene yapısı, özel işlemler ve yüz implantları ile dengeli hale getirilir.

Ortognatik cerrahinin uygulanması için hastaların sağlaması gereken bazı şartlar da vardır. Söz konusu şartlar tam olarak sağlanmadan bu prosedürün uygulanması mümkün değildir. Gerekli olan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Hastaların kemik gelişimini tamamlaması en önemli şarttır. Kemik gelişimi, 18 ile 21 yaş arasında tamamlanır. Bazı kişilerde gelişim daha erken de tamamlanabilir.
  • Panoramik röntgen, 3D tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri kullanılarak hastaların tedavi için uygun aday olup olmadıkları belirlenir.
  • Tedavi öncesinde gerekli olan ortodontik tedavi tamamlanır ve dişlerin istenen konuma gelmesi sağlanır.

Ortognatik cerrahi ileri derece uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Hastaların tedaviye uygun olup olmadıkları, uzmanın yapacağı değerlendirme ile belirlenir ve ameliyatın zamanı ve kapsamına karar verilir.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Ortognatik cerrahi, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Yüzdeki düzensizlikleri gidermek için yapılan çene ameliyatı, aşağıdaki aşamalardan oluşur:

  • Prosedür genel anestezi altında yapılır ve hastaların bu süreçte en ufak rahatsızlık ve ağrı duymaları engellenir.
  • Ağız içinden kesi açılır ve işlem yapılacak olan çene ve yüz kemiklerine ulaşılır. Kesinin ağız içinden yapılması, yara izlerinin görünmemesini sağlar.
  • Kemiklere gerekli işlemler yapılır. Kesilerek yeniden konumlandırma başta olmak üzere farklı teknikler kullanılır. Bozukluk ve düzensizliğin türüne göre cerrahi işlemler değişir.
  • Kemiklerin sabitlenmesi için titanyum vida ve plaktan oluşan implantlardan yararlanılır.
  • İşlemlerin ardından kesiler kapatılır ve hastalar servise alınır.

Buradaki süreç, her hasta için farklıdır. Özellikle cerrahi işlemlerin kapsamı değişkenlik gösterir. Ancak genel itibariyle amacın ortognatik yüz tipi olduğunu ifade etmek mümkündür.

Bu tedavinin başarılı olması ve istenen sonucu vermesi için doktor deneyiminin kritik öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Deneyimli cerrahlar, beklentileri karşılama noktasında öne çıkmaktadır. Prof. Dr. Celal Çandırlı da bu isimlerden biridir.

Ortognatik Cerrahi Fiyatları

Ortognatik cerrahi fiyatları; başta doktor deneyimi ve işlemin kapsamı olmak üzere birçok faktörden etkilenir. Nihayetinde her hastanın durumu aynı değildir. Gerek yapılacak işlemin türü gerekse de karmaşıklığı farklılık gösterir. Kullanılacak implant türü ve sayısı da yine bu noktada önemlidir. Tüm bunlara ek olarak kliniğin fiyat politikası da rakamları etkiler. Ortognatik cerrahi devlet hastanesi ve benzeri sağlık kuruluşlarında da yapılır. Ancak devlet hastanelerinin tamamında bu tip bir imkanın olmadığı unutulmamalıdır.

Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Anlaşılır?

Kadın ve erkek çene şekilleri, yapılan cerrahi işlemlerle dengeli ve uyumlu hale getirilir. Ancak her cerrahi işlem istenen sonucu vermez. Bazı prosedürler, maalesef başarısızlıkla sonuçlanır ve başarısız olduğunu bir takım işaretlerle belli eder.

Başarısız çene ameliyatının en önemli belirtisi, istenen sonucun oluşmamasıdır. Çene kapanış bozukluklarının devam etmesi, yüzde asimetri oluşması, çenenin açılıp kapanması sırasında ağrı ve zorlanma gibi semptomların ortaya çıkması, en önemli belirtilerdendir. Ayrıca ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik ve morarmaların artması da önemli bir işaret olarak kabul edilir. Söz konusu türden işaretlerin fark edilmesi halinde hastaların direkt doktorları ile iletişime geçmesi gerekir.

Ortognatik Yüz Tipi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Ortognatik yüz tipi hakkında sıkça sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Düzgün Çene Yapısı Nasıl Olur?

Düzgün çene yapısı, ortognatik yüz tipi; açısından son derece önemlidir. Alt ve üst çenenin birbiriyle orantılı ve dengeli olması durumudur. Ayrıca çenelerin kapatıldığında üst üste gelmesi de düzgün çenenin önemli işaretlerindendir.

2 – Ortognatik Nedir?

Ortognatik; düz çene veya doğru hizalanmış çene anlamına gelir. Tıptaki kullanımı ise çene ve yüz kemiklerinde bulunan düzensizliklerin giderilmesine yönelik cerrahi işlemler şeklindedir.

3 – Ortognatik Yüz Tipi Nedir?

Ortognatik yüz tipi; dengeli ve orantılı yüzler için yapılan bir nitelemedir. Alt çene olan maksilla ile üst çene mandibulanın kendi aralarında ve diğer yüz yapıları ile uyumlu olması, ortognatik yüz tipi olarak kabul edilir.

4 – Ortognatik Yüz Tipi Özellikleri Nelerdir?

Ortognatik yüz tipi, estetik ve işlevsel özellikler bakımından ideal olan yüz tipi olarak kabul edilmektedir. Ortognatik yüz tipi özellikleri ise çene yapısında simetri, dişlerin doğru kapanışı, yüz oranlarında uyum şeklinde sıralanabilir.

5 – Ortognatik Cerrahi Kimler İçin Uygundur?

Ortognatik cerrahi, kemik gelişimini tamamlayan, ameliyata engel durumu olmayan, yüz ve çene kemiklerinde düzensizlik olan hastalar için uygundur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.