Sabiha Gökçen İçin Bestelenen Şarkı
İnsan hayatında bazen çok güzel kesişmeler oluyor. Dün akşamüzeri Ankara Tunalı Hilmi Caddesinde ilerlerken trafik birden küçük bir kaza nedeniyle tıkandı. Kafamı sola doğru çevirdiğimde beni çok mutlu eden ve bir o kadar da hüzünlendiren bir görüntü ile karşılaştım. Hemen cep kameramla bu anı ölümsüzleştirdim. Önümdeki trafik on dakika kadar burada kalmamı sağlamıştı. Bu on dakika Sabiha Gökçen hocamı ve Ulu Yönder Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anmam için bir fırsat olmuştu benim için.
Durduğum yer, Sabiha Gökçen Hocamızın evinin tam da önüydü. İki kez bu kapıdan girip Sabiha Gökçen Hocamızı evinde ziyaret etme onuruna erişmiştim. Hava Kuvvetlerinde iken bazı törenlerde atamızın kızını görürdüm, ancak yaklaşıp elini öpememiştim. Türk Hava Kurumunda (THK) iken rahatsızlanan Sabiha Gökçen hocamızı evinde ziyaret edecek ekibe kendimi dâhil ettirmiştim. Kendileri ve manevi kızları Sabiha Özogan bizi büyük bir nezaketle ağırlamışlardı. İlk ziyaretimizi dönemin THK Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü olan değerli dostum Osman Cenksoy ile gerçekleştirmiştir. Kendisinden havacılığına ait fotoğraf ve belgelerin kopyalarından istemiştim. Sabiha Gökçen hocam bu isteğim için kızından hazırlanmış kopya CD’lerden vermesini rica ettiler. Ancak elde CD kalmadığını öğrenince, haftaya gelmemi rica ettiler. Elini öpüp ayrılmıştık.
THK BYHİ Md. Osman CENKSOY ve ben Mustafa KILIÇ (Başefendi)
Bir hafta benim için geçmek bilmedi. Bir kez daha kendilerini ziyaret etmek için gittiğimde kapıyı Sabiha Özogan hanımefendi açtı. Salona, Sabiha Gökçen hocamızın yanına giderken bana şunları söyledi.
Sabiha Gökçen hocamız benim için “ Ben o başefendiyi pek sevdim” demiş. O gün bu gündür ne zaman Sabiha Gökçen bahsi açılsa benim için söylenen bu güzel sözleri tekrarlar dururum.
Bu ikinci buluşmamızda daha uzun süre sohbet etme fırsatım oldu. Bana Atatürk’ten ve havacılıktan oluşan anılarından bahsettiler. Bir ara “Atatürk’ün izinde bir ömür böyle geçti” adlı kitabı konuşurken, “Oktay Bey benim söylemediğim şeyleri bile kitaba koymuş” dediler.
Ayrılmadan önce de bir zarf içerisinde CD ve basılı kopya fotoğraflardan oluşan harika görselleri verdiler. Hala gözüm gibi saklıyorum. Sergilerimde de bunları havacılık sevdalıları ile paylaşmayı da bir borç biliyorum.
SABİHA GÖKÇENİN MANEVİ KIZINI BULMUŞTUM
Geçen sene havacı bir kardeşimin vasıtasıyla Sabiha Gökçen’in bilinmeyen bir manevi kızı olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlanmıştım. Hemen kendilerini ziyaret etmiştik. Gerçekten de Sabiha Gökçenin küçük yaşta yanına aldığı, büyüdükten sonra da kendi elleriyle evlendirdiği manevi kızı bize harika anılar anlattı. Bir sürü de Sabiha Gökçen’e ait fotoğraf, belge ve objeleri bizlere gösterdi. Bazılarını cep telefonum ile fotoğraflamıştım.
Sabiha Gökçen hocası Vecihi Hürkuş ile bir uçuştan dönerken
Maalesef bu güne kadar Sabiha Gökçen’den kalan belge ve fotoğrafları tarayıcıdan geçirme şansımız olmadı. Umarım aile çekindiği bazı durumlardan sıyrılır ve bizlerle bu belgeleri paylaşır. Gördüğüm kadarı ile harika bir kitap meydana getirebilirim.
SABİHA GÖKÇEN İÇİN YAZILMIŞ ŞİİR VE BESTESİ
Aileyi ziyaretim sırasında yine cep telefonu ile çektiğim müzik notalarının hikâyesini araştırmaya başladım. Amacım 22 Mart Sabiha Gökçen hocamızın ölüm yıldönümünde bu makaleye ekleyebilmekti.
“Yaprak Yaprak Döküldü” adlı şiir Sabiha Gökçen için arkadaşı Nafia Ersavcı tarafından 1998 yılında kaleme alınmış.
YAPRAK YAPRAK DÖKÜLDÜ
ZAMAN DENİLEN YILLAR
BİR SEVGİ PINARINDA
HEP YAŞADI ANILAR
DURMADAN AKTI YAŞIM
KURUMADI BU PINAR
ŞİMDİ İYİ ANLADIM
TAPTAZEYDİ ANILAR
YAŞAMAK GÜCÜ VERDİ
BU HAYAT YOLLARINDA
HEP ARANDI ÖZLENDİ
BU SEVGİ PINARINDA
Bu sözlerin yazarı Sayın Nafia Ersavcı hakkında maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. Büyük ihtimalle vefat etmiş olmalı.
Bu güzel dizeleri bestekâr Faruk Şahin Bey notalara dökmüş. Muhayyer Kürdi şarkı formunda bestelenen eserin yaratıcısı Sayın Faruk Şahin Bey’e ulaştım. Kendileri hem şarkının orijinal notalarını yolladı, hem de Sayın Nafia Ersavcı’nın bulabildiğimiz tek fotoğrafını bizlerle paylaştı. Kendilerine gönülden teşekkür ediyorum.
Faruk Şahin Bey’in anlattığına göre Sabiha Gökçen kendisi için yazılan ve bestelenen bu eseri, sahnede canlı olarak icra edilmesi sırasında konserin onur konuğu olarak dinlemiş.
Yazımı bitirmeden bu notaları çalarak kaydedecek bir saz ve ses üstadı aradığımı söylemeliyim. Umarım birileri bunu videoya kaydeder ve bizlerle paylaşır.
Sabiha Gökçen Hocamızı vefat yıldönümünde Saygı, Sevgi ve Minnetle anıyorum. Ruhu Şad olsun.
Cumhuriyetimizin var olmasında büyük fedakarlıkları olan Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen hakkındaki anlatılan bu olaylar beni çok duygulandırdı. Umarım yazmış olduğu bu güzel şiiri bir müzik aleti ile çok güzel bir şekilde dinleyeceğimiz günlerde görürüz.
Kalemine sağlık üstadım.
.
Kaleminize sağlık hocam.
Yazınız için teşekkürler Mustafa ney
Mustafa, bu konuyu ve bu şarkıyı ilk kez duydum. Harikasın .Yüreğine sağlık kardeşim..
Çok teşekkürler Mustafa ‘ cım. Çok beğendiğim, idol bir hanımefendiyi anlatan güzel yazını ilgiyle okudum.
Ayrıca yıllardır Türk Sanat Müziği ‘ ne gönül vermiş biri olarak, bilmediğim yeni bir eseri daha hem repertuarıma, hem de arşivime dahil ettim.
Bu da ayrı bir güzellik oldu.
Selam, sevgilerimle kardeşim.
Böyle değerli bir insanı tanıma fırsatım olsaydı keşke.Ruhu şad olsun.
Cankuşum🧿🙏💙
Her yazı dizinde bilgi dağarcığımıza yeni bilgiler ekliyoruz..kalemine sağlık
Sağlık sıhhat ve hayırlı bayramlar diliyorum….
🙏🧿💙
Can kuşum …
Her yazı dizinde yeni yeni şeyler öğretiyorsun bize çok teşekkür ediyoruz kalemine sağlık sağlıklı mutlu huzurlu bir yaşam diliyorum