Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Saim YILMAZ 'Okullar Kapatılırken'

Ayancıklı eğitimci Saim Yımaz'ın Kaleminden 'Okullar Kapatılırken!!!'

Saim YILMAZ 'Okullar Kapatılırken'
11 Haziran 2015 20:22

İlçemizde faaliyet gösteren Gazi MTAL (Kız Meslek Lisesi) ve Yunus Emre MTAL (Ticaret Meslek Lisesi), Ayancık MTAL (Endüstri Meslek Lisesi) ile birleştirilerek tek kurum haline getiriliyor. Zaten daha önce kapatılan ilçemizin ilk ortaöğretim kurumu olan Ayancık Lisesi’ne bu iki okulun eklenmesiyle ilçemizde kapatılan okul sayısı üçe ulaştı. Bu durumun ilçemiz eğitimi adına olumlu mu olumsuz mu sonuçlar ortaya çıkaracağı tüm kamuoyu açısından merak uyandıracak bir durum. Bu sebeple kafalardaki bazı soru işaretlerinin giderilmesi gerekmektedir:

 

1-      Son 10 yılda ilçemizde Ayancık Atatürk Anadolu Lisesi’nin üç kez, Ticaret Meslek Lisesi’nin ise iki kez taşınması,  Cumhuriyet ilkokulunun bahçesine yapılan ek bina için harcanan binlerce liranın eğitime katkısı ne olmuştur?

 

2-      İlimizde Boyabat, Türkeli hatta Sinop merkez köyler dahil birçok yerleşme zorunlu çalışma bölgesi olurken Ayancık atama bölgesi olarak 1. Bölge olmaya devam etmektedir. 1. Bölgeye atanan öğretmenler en fazla 3 yıl sonra zorunlu hizmetini yapmak üzere ayrılmak zorunda olduğu için bu yerleşmeler atamalarda öğretmen adayları tarafından tercih edilmemektedir. Bu sebeple zaten hali hazırda mevcut olan öğretmen açığının okulların kapatılması ile daha da yükselmemesi için hangi önlemler alınacaktır?

 

3-      Bir üst kurul tarafından alınan birleşme kararının en önemli gerekçesi personelden daha verimli faydalanma olarak açıklanmaktadır. Her iki okulun da Kimya, Fizik, Biyoloji, Edebiyat, Tarih derslerini aynı öğretmenler vermekte yani bu kurumlar zaten personellerini azami surette ortak kullanmaya çalışmaktadır. Bu durumda yapılan birleşme sadece idareci tasarrufundan öteye geçemeyecektir. Aynı personel verimliliği tüm ilçe için düşünülmekte midir? 

 

4-      Eğitimde sınıf, okul, öğretmen, arkadaş ortamı değişikliğinin olumsuz öğrenci davranışlarını olumluya çevirdiği ve öğrenci başarısını olumlu etkilediğini gösterir onlarca örnek bulunmaktadır. İlçemizde bir okulda sınıf tekrarı yapan öğrenci okul değişikliği yaptığı okulda okul birincisi olarak 4 yıllık fakülte kazanmıştır. İlçedeki meslek lisesi teke düşürüldüğünde bu imkan ortadan kalkacaktır. Bu şekilde kazanılan öğrenciler bir eğitim başarısı değil midir? Eğitime sadece bir masraf kapısı olarak bakmak, onu mümkün olduğunca ucuza mal edici çalışmalar yapmak ilçemizdeki eğitim sisteminin “Yapılandırıcı Yaklaşım’dan” “Ucuzlaştırıcı Yaklaşım’a” geçiş aşamaları mıdır? 

 

5-      Eğer birleştirme olacaksa bu Ayancık’ın ilk ortaöğretim kurumu olan Ayancık Lisesi üzerinden neden yapılmamıştır? Bu okul ÇPL dönüşümü ile her bölümü kanunen açmaya müsaitken bu okul da diğerleri gibi kapatılmıştır. Oysaki bünyesinde Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi bile açma imkanına sahiptir. Bu okul hayatta kalarak bünyesinde açılacak bölümlerde mesleki eğitim ile akademik eğitimin birlikte sürdürülme şansı bulunmaktadır. Bu ihtimalin hiç düşünülmemesi planlamaların günü kurtarmak adına yapıldığının göstergesi değil midir?

 

6-      Sağlık Meslek Lisesi’nin taşınması planlanan eski Kız Meslek Lisesi binası eğitim öğretime müsait midir? Bu okul için il merkezinden gelen heyetin okulun sağlamlığı konusunda olumsuz görüş bildirdiği doğru mudur?

 

7-      Ayancık ÇPL binasındaki sınıflarda o okulun şartlarına uygun olarak düzenlenmiş sınıflara her biri binlerce lira değerinde akıllı tahtalar takılmıştır. Bu sınıflar bu okula gelecek Atatürk Anadolu Lisesi’nin sınıf mevcudu sayılarına uygun mudur? Eğer uygun değilse bu sınıflar ne şekilde değerlendirilecektir?

 

Bu soruları çoğaltmak mümkündür fakat bunlar gerekli merciler tarafından dikkate alınacak mıdır? İşte o kısım koca bir soru işaretidir. Ülkemizde her kurumun ısrarla üzerinde durduğu kurumların aşırı israf içerisinde olduğunu görüp yıllarca kendi kategorilerinde bulunan okullar arasında ilde birinci, Türkiye genelinde de ilk 10 okul arasında olmayı başaran bu okulları kapatarak bir öncü kurum olarak ipi göğüsleyen Milli Eğitim camiasını eski bir eğitimci olarak canı gönülden tebrik ediyor başarılarının devamını temenni ediyorum.

 

SAİM YILMAZ

 

Emekli Eğitimci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.