Dolar 34,4916
Euro 36,2572
Altın 2.963,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Çok Bulutlu
Sinop
22°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 23°C
Cts 8°C
Paz 8°C

Şekerci Osman Kurt (Amcam)

Havacılık Tarihi Araştırmacısı - Yazar
16 Nisan 2023 22:57

Mustafa Kılıç’tan Ayancık anıları…

Ayancık’ın ilk modern pastanesi şekerci Osman Kurt amcamın Köşem pastanesiydi.

Sadece modern demek yeterli değildir. Temiz, sağlığa uygunluk ve güzel bir dekorasyona sahipti. Yapılan pastalar, şekerlemeler ve dondurmalar tarif edilemeyecek kadar lezzetliydi. Satırları okuyanlar ne var, artık her yerde sözü edilen özellikler mevcut. O dönemde bilinmeyen birçok lezzet de bu gün gastronomi dünyamıza katılmıştır diyebilirler. Doğrudur. İşte tam burada Şekerci Osman Kurt farkı ortaya çıkıyor.  Osman amcam ürettiği her pastaya, şekerlemeye, dondurmaya sevgisini katardı, gönlünün güzelliğini, güler yüzlülükle eklerdi. İnsanlığı ise onun öne çıkan özelliklerinden birisi idi.

Şekerci Osman Kurt (Amcam)

Osman Kurt Amcamın Şadırvanın Oradaki Pastanesi

Hafta sonları ve nöbet istirahatlarımda mutlaka kendisinin yanına uğrardım. Kışın onun salebini içmek ayrıcalıktı. Yaz ise dondurmalarının tadına bakmaya bayılırdım. İster yaz olsun ister kış Osman amcamla sohbet etmek beni mutlu ederdi. Pastanenin yoğun olmadığı sıralarda ise sohbeti bölmemek adına imalathaneye de girdiğim olurdu. Bazen ağır kazanları kaldırmada yardım bile ederdim. Hiç unutmadığım bir lezzet var onun tüm detaylarını bildiğim için paylaşmak isterim. İmalathanede ağzı küçük, kendisi genişçe bakır bir kazan vardı. Bu kazanın altında tüplü bir ateş yanar, kazan da başka bir düzenekle istenilen hızda döndürülürdü. Kazanın ağzı hafif eğimli olarak çalışan ustaya doğru bakardı. Döndürülerek ısıtılan bakır kazanın içine de kabuksuz fındık atılırdı. Bir müddet döndürülerek ısıtılan fındıklar renk değiştirilmeye başlardı. Artık tekerlekli yüksek bir hazne[1] dönen kazanın ağız kısmına yaklaştırılırdı. Musluk yardımı ile hazne içerisinde hazırlanmış şeker ve limon karışımı şerbet incecik şekilde akıtılırdı. Kazan döndükçe şerbet fındığa bulaşır, ısı yardımı ile de beyaz bir şekere dönüşürdü. Malzemelerin oranlarını ve işlemlerin sürelerini tabii ki bilemiyorum. Bildiğim tek şey Osman amcamın sevgi ile ürettiği idi. O sıcacık şekerle kaplanmış fındığın tadını size anlatmam mümkün değil.

Şekerci Osman Kurt (Amcam)

Fındık Şekerinin yapıldığı kazan. En kısa sürede sergilenmek üzere koruma altına alınmalı.

Esas anlatmak istediğim konuya geldim sanırım. Pastaneye geldiğim bir gün Osman amcam tam zamanında geldin Mustafa’cığım dedi. Sen dükkânda dur ben bankaya kadar gidip geleceğim.  Osman amcam bankaya gitti. İçimden inşallah müşteri gelmez diye geçirdim. Çünkü hiçbir şeyin fiyatını bilmiyordum. Korktuğum başıma geldi. Sanırım zil çalmış ve öğrenciler teneffüse çıkmışlar. Gruplar halinde kız öğrenciler geldiler. Allahtan ufak tefek kek ve kurabiyeler istediler. Fiyatlarını bilmediğim için kafama göre düşük liralar aldım. Nasıl olsa yüksek fiyatlı değil, gerekirse ben üstünü tamamlarım diye düşündüm. Bir kız öğrenci de fındık şekeri istedi. Kese kâğıdına fındık şekeri koydum. Bana 10 lira uzattı. (O tarihte on bin lira mı diyorduk?) Neyse, kâğıt para uzattı, üstünü bekliyordu. Fiyatını bilmediğimi, bir sonraki teneffüste uğra, nasılsa Osman amca gelecek. Paranın üstünü alırsın dedim. Zilin çaldığını pastaneden bile duyduk. Öğrenciler hızla okula döndüler.

Elimdeki kâğıt parayı çekmeceye koymak için açtığımda, birçok kâğıt paranın orada olduğunu gördüm. Öylece kala kaldım. Her şey okullarda, kitaplarda öğrenilmiyordu. Sevgi, saygı, özveri, merhamet vs. vs. Ben ise Güven’i orada unutamayacağım şekilde öğrendim. Para çekmecesinde benim bir ayda kazandığım maaştan çok daha fazla para vardı.

Şekerci Osman Kurt (Amcam)

Şerekci Ahmet Kurt İle Antrenmanda – Ayancık Gazi Stadı

Şekerci Osman Kurt’a o günden sonra amca demeğe başladım. Osman amcamın oğlu Ahmet Kurt yakın arkadaşımdı. Onunla birlikte futbol oynardık. Birlikte antrenmanlar yapardık. En çok da Acar kahvehanesinde çekişmeli bilardo maçlarımız olurdu. Bir o beni yenerdi, bir ben onu. Ara sıra mızıkçılık da yapardık. Dürttün, dürttün. Dürtmediğini de onun avukatı Oktay Sarısoy söylerdi. Bu maçlara Faik de katılırdı. Sonra Ahmet askere gitti. Onun yokluğunu doldurmam mümkün değildi. Ama onun sandalyesini zaman zaman ben doldurdum. Onun yerine Nazmiye teyzemin pişirdiği harika Ispıtları ben yedim.

Şekerci Osman Kurt (Amcam)

Canım Arkadaşım /Dostum Ahmet İle Aynı Sevgi Ve Saygıyla Görüşürüz. Selam Olsun.

[1] Hazne; Bir şeyin, özellikle bir sıvının toplandığı, biriktirildiği yer.

YORUMLAR

  1. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    Antalya da kale yakını orduevinde öğle yemeği yerken eşim harp okulundan sınıf arkadaşıyla karşılaştı, adam seni çok iyi gördüm falan muhabbeti …derken hanım nereli ye geldi sıra ,Ayancık lafını duyan genç bir hanım yanımıza geldi bende Ayancıklıyım dedi. Meğer Osman amcamızın ablası vardı köprübaşı caddesinde… Komşumuz Sudi Özgür amcamızın hanımı. Onun oğlu mustafanın kızıymış. Zuhal Karahan Kocaeli

  2. Yaşar GÖKMENOĞLU dedi ki:

    Ruhu şad mekanı cennet olsun pastanesinden yemek içmek nasip oldu

  3. Erdem Elbüken dedi ki:

    Kaleminize sağlık hocam. Geçmiş yıllarda yaşananlar , anılar, dostluklar neden bir başka imiş ? Bunu kendime hep sorarım. İnsanların sahte olmadığı , menfaatin düşünülmediği , herşeyin para olmadığı zamanlar. Bu zamanlarda yaşamadığım için kendimi çok şanssız buluyorum.Dürüstlüğün, saygının, sevginin , erdemin , vicdanın yüksek olduğu güzel insanların yaşadığı zamanları ne kadar özlemle yad ediyorsunuz. Umarım o güzellikler şimdiki zamanımızda da bir gün yaşanır. Saygılarımla.

  4. Erol & Yasemin AYDIN dedi ki:

    Bizlere ( Gurup-5) ikram ettiği cevizli mantının lezzeti hala damaklarımda. Mekanı cennet olsun.

  5. Şemi YILMAZLAR dedi ki:

    Emeğine, kalemine sağlık..güzel anıları zevkle okuyorum..

  6. Hüseyin Uysal dedi ki:

    Şekerci Osman amcanın dondurmalarını çok severdim. Şimdi onun yerine bakan oğlu Ahmet kardeşim de ustasından iyi öğrenmiş, ondan yediğim pastayı İzmir’in hiç bir yerinde bulamadım. Osman amca nur içinde yatsın. Ahmet kardeşime sevgi ve selamlar…

  7. FAİK OZANSOY dedi ki:

    Ayancık için büyük bir şanstı Osman amca,Ahmet’inbu ustalığı devam ettirmesi,ne mutlu.Nostalji gezimiz de,bunu bir kez daha yaşadık.Mustafam,kalemine sağlık,Osman amcamız nur içinde yatsın,sevgili Ahmet’e ve Ayancık selam olsun.

  8. Arif Oktay Işıksal dedi ki:

    Çok güzel abim, bir an eskilere gittim, lisedeyken teneffüs ve boşluklarda Osman amcamızın pastanesi mekanımız olurdu, sohbetlerimiz oda katılırdım, sevecen, güler yüzlü sevdiğimiz bir büyüğümüzdü. Limonata, kek, ekler, sahlep deki o lezzeti unutamam. Allah rahmet eylesin, Işıklarda uyusun…

  9. Arif Oktay Işıksal dedi ki:

    Çok güzel abim, bir an eskilere gittim, lisedeyken teneffüs ve boşluklarda Osman amcamızın pastanesi mekanımız olurdu, sohbetlerimiz oda katılırdım, sevecen, güler yüzlü sevdiğimiz bir büyüğümüzdü. Limonata, kek, ekler, sahlep deki o lezzeti unutamam. Allah rahmet eylesin, Işıklarda uyusun…

  10. Sabiha Serpil MAŞRAF dedi ki:

    Cennet mekanı olsun nurlar içinde uyusun enişteciğim

  11. İSMAİL BAYINDIRLI dedi ki:

    Çok güzel kaleme almışsın kardeşim. Köşem pastanesindeki muhabbetler ve Osman amcamız unutulmayan Ayancık anılarımızdaki yeri bir başkadır. Bu vesileyle Osman Amcama Allahtan gani gani rahmetler diliyorum. Mekanı cennet olsun. Babasının tatlarını günümüze taşıyan Ahmet Kurt kardeşime de Selâmlarımla

  12. Recep Sarısoy dedi ki:

    Ruhu şad olsun.
    Işıklar içinde uyusun.
    Osman Amca’nın yarattığı tatlar, 50li,60lı yıllarda doğan Ayancıklıların damak zevkini belirlemiştir.
    Hepimizin yolu mutlaka Şekerci Osman Amca’ya düşmüştür.

  13. Seher KAHRAMAN dedi ki:

    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Dondurması , pastaları, pantispanyası harikaydı.Nurlar içinde yatsın .

  14. Fahri YENİ dedi ki:

    Güzel günlerdi huzurlu güvenli özgür modern, cep telefonu, bilgisayar internet yoktu fakat toplum bukadar bağnaz değildi.

  15. Orhan Balta dedi ki:

    Ah be ayancık…
    Ah be güzel dostluklar…
    Ah be cankusum..
    Selamlar olsun..

  16. HÜSEYİN ERGİN dedi ki:

    Allah rahmet eylesin çarşı izninde orada kahvaltı yapardık çok güzel reçelleri vardı kaymakla reçel bide yanında süt verirdi şekerci Osman

  17. Ali Yıldızoğlu dedi ki:

    Osman eniştemizin yerini kimse dolduramaz, mekanı cennet olsun nurlar içinde uyusun inşallah

  18. Sinan YÜKSEL dedi ki:

    Çocukluğumda para biriktirip Osman Amcanın şadırvan meydanındaki pastanesinde keşkülünden yerdim.Param yeterli olursa üzerinede bir kaşıkta dondurma koydururdum.Yıllardır o tadı hiç unutmadım.
    Üç yıl önce Ayancık ziyaretimde rahmetli olduğunu oğlunun stadyum yanında yeni bir yer açtığını duyunca orada o özlemimi gidermek istedim.
    *Mevsim itibarıyla keşkül yapılmıyormuş.
    Üzülmedim desem yalan olmaz.!

  19. Muhittin GÖKMENOĞLU dedi ki:

    Işıklar yoldaşı olsun. Çok güzel tatlılar yapardı. Dondurması süperdi

  20. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    En üstteki resimde Ahmet beyin sarıldığı arkadaşı fenerci amcanın oğlu Fahri Yeni ‘ye benziyor. Zuhal Karahan Fenerbahçe

  21. Aziz ARGIN dedi ki:

    Ruhu şad mekanı cennet olsun.

  22. Ekrem Çelik dedi ki:

    1960 senelerinde Osman amcanın yanında bir müddet ben de çalıştım. O günleri unutamam Osman amcama Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun.

  23. Anonim dedi ki:

    Şekerci osman namı değer osman amcanın vefatını buradan öğrendim rabbim yerinde dinlensin ve halden anlayan bir esnaf para onun için hiç bir şeydi osman amcaya yer verildiği için teşekkür ederim

  24. Nilgün Kurtoğlu dedi ki:

    Ahmet, babanın (Osman Amcanın) yaş pastasının patentini almanı ,tarifi dışındaki hikayeyi yazmanı bekliyorum.İlkokuldan arkadaşın Nilgün Kurtoğlu.