Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 9°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
9°C
Hafif Yağmurlu
Paz 7°C
Pts 10°C
Sal 10°C
Çar 11°C

Ses Kısıklığı Kanserin Belirtisi Olabilir!

Prof. Dr. Ferhan Öz yaptığı açıklamada, ses kısıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek “Ses kısıklığı kansere kadar bir çok hastalığın belirtisi olabilir.” dedi.

Ses Kısıklığı Kanserin Belirtisi Olabilir!
18 Aralık 2015 11:30

Prof. Dr. Ferhan Öz yaptığı açıklamada, ses kısıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek “Ses kısıklığı kansere kadar bir çok hastalığın belirtisi olabilir.” dedi.

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle ses kısıklığının yaşandığını belirten KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, ses kısıklığının bir çok hastalığın belirtisi olabileceğini açıkladı. Bu enfeksiyonların, burun ve sinüsleri tutarak seste çabuk yorulma, ve gıcık hissi gibi belirtilere neden olduğunu dile getiren Prof. Öz, ses kısıklığına neden olan sorunlan hakkında bilgi verdi.

Reflü ve alerji ses kısıklığına neden olabilir
Araştırmalara göre reflü, ses kısıklıklarının altında yatan en önemli nedenlerden biri. Reflünün ses üzerindeki etkisini Dr. Öz şöyle anlattı:

“Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapması ses kısıklıklarına sebep olmaktadır. Reflünün tedavisi reflüye bağlı ses kısıklığının da düzelmesini sağlar.”

Bir diğer faktörün de alerji olduğunu belirten Prof. Öz, alerjik bir insanın özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı dönemde ses kısıklığı, seste kabalaşma, çabuk yorulma ve seste çatallanma gibi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Öğretmenler, doktorlar, avukatlar, ses sanatçıları, spikerler, tiyatrocular, imamlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcılar seslerini yüksek tonda ve uzun süre kullanmaları nedeniyle ses teli hastalıklarına daha sık yakalanıyor.

Nodül sesin yanlış kullanılmasından olabilir
Her iki ses telinde de simetrik olarak oluşan nasırlaşma gibi kabarıklıklara nodül deniyor. Nodülün, sesin uzun süre yanlış kullanımı sonucunda oluştuğunu vurgulayan Öz, “Nodulü olan kişinin sesi kısıktır ve çabuk yorulur, tedavisi ise ses eğitimidir. Polip ise yine sesin yanlış kullanımına bağlı olarak gelişen akut bir yaralanmadır. Bilinçsiz şekilde yapılan ani bir bağırmaya bağlı olarak oluşan küçücük bir kanamayla ses telinde polip oluşabilmektedir. Polipler cerrahi olarak tedavi edilir.”

En önemli nedeni sigara
Günde 1 paket ve üzerinde sigara içen kişilerde görülen ses telindeki şişmelere reinke ödemi adı verilmektedir. Seste kabalaşma, çatallanma ve yorulmaya neden olan bu hastalıkta tedavi cerrahi girişim ve sigaranın mutlak bırakılmasıdır.

Ses teli kanserinde ilk bulgu
İki haftadan daha uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka bir KBB hekimine başvurmaları gerekmektedir. Özellikle sigara ve alkol kullanan, reflüsü olan kişilerde ses teli kanseri oluşma riski vardır. Ses teli kanserlerinde ilk bulgu ses kısıklığı olduğu için kanser erken evrede yakalanabilir, cerrahi veya radyoterapi ile başarılı şekilde tedavi edilebilir.

Bu belirtilere dikkat
– Ses kısıklığı şikâyetiniz 2 haftayı geçtiğinde,

– Ses kısıklığı ile birlikte; soğuk algınlığı olmadığı halde larenkste acı hissi, öksürürken ağızdan kan gelmesi, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyunda şişlik görülmesi şeklindeki şikayetler olduğunda,

– Sesin birkaç gün boyunca tamamen kaybolması veya kalitesinde ciddi bir değişiklik görülmesi durumunda zaman kaybetmeden mutlaka konuyla ilgili bir KBB hekimine başvurulmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.