Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 28°C
Açık
Sinop
28°C
Açık
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 28°C

SİAYAŞAD – ADSIZLAR – BUENA VİSTA

27 Haziran 2024 12:18

Geçtiğimiz hafta sonu 22 Haziran 2024 cumartesi günü saat 20.00’da kurucusu olmamın onurunu duydum SİYAŞAD (Sinop yazarlar ve sanatçılar derneği)’nin Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde dev organizasyonunda olmanın mutluluğunu yaşadım.

Önce kadim dostum, kardeşim, ustalığını uluslararası boyuta taşıyan Aşkın Ayrancıoğlu’nun Gazze’de yaşanan soykırıma, vahşete, faşizme, insanlık dramına dikkat çeken “Gazze’nin Çığlığı” Uluslararası Karikatür Sergisi’ni Sinoplularla buluşturuldu. Sergi sonrası derneğimizin Sinop’taki 10 sivil toplum kuruluşu temsilcisi tarafından değerlendirilip seçilen, Sinop’un sanatına kültürüne ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere “1. Sinop Kent Ödülü” verildi.

Organizasyonun son bölümünde “Sinop ADSIZLAR Müzik Grubu” 55 yıl sonra Sinoplu müzik severlerle buluşturuldu. Biraz bu grubun tarihini anlatmak istiyorum. 1968-1970 yılları arasında Ortaklar adıyla kurulan orkestrayı Cemil güdük (solist), İzzet Ünsal (davul), Oktay Karabulut (solo gitar), Nadi Kantarcıoğlu (basgitar)’dan oluşuyordu. Daha sonra Süleyman Uslu (ritim gitar, davul), Turhan Oğuz (basgitar), Orhan Turhan (davul) dahil oldular. 1972-1973 yıllarında Orhan Turan, Turap Teker, Cami Çetkin, Nadi Kantarcıoğlu, Hamdi Eren, ilham Şen (solist) ve Kadir Kavak bir araya gelerek Kumsallar adıyla yeni bir orkestra kuruldu. 1974 yılında Cemil Güdük 2 orkestra elemanlarını bir araya getirerek birleştirme fikrini ortaya atar ve yeni adıyla ADSIZLAR Kurulur. Adsızlar orkestrası 1980 yılında dağılır.

Ülkemizde 60’lı ve 70’li yıllarda, halk şarkılarını Batı’nın popüler enstrümanları ile icra etmeye başlamışlardı. Çaldıkları eserlere genellikle “aranjman” deniliyor, melodik yapıyı ön plana tutan; batılı altyapıya sıkı sıkıya sadık ama sözlü müziği ile özgün besteler oluşturmaya başlanıldığında, bu tarz müziklere de “Türkçe Sözlü Hafif Müzik” olarak adlandırıldı. Yine Batı Müziği formlarına yaslanan; ama bu müzikle halk müziği örneklerini, ezgilerini kaynaştırmaya çalışan “Türkü Derlemeleri – Anadolu Pop” çizgisinin anlayışın getirdiği yeniliklerden biri, türkü düzenlemelerinde Batı armonisinin temel alınmasıdır. Anadolu ritimlerinden beslenen bir davul, melodik baslar ve elektrogitar eşliğinde yapılan türkü düzenlemeleri, oluşan güçlü “sound”un da etkisiyle kısa sürede ilgileri üzerine çeker.

Organizasyon akşamı son programında yeni alan “Adsızlar Orkestrası” 50 yıl sonra yine sahne aldılar. Tabii ki; bazı müzisyenler yoktu. Sahne alanlar ise; solo ve ritim gitarda Turap Teker, basgitarda Nadi Kantarcıoğlu, klavyede Turan Oğuz, davulda Orhan Turhan, bango ve tulumba Hande Eren, bağlamada Hakan Yıldırım, solo ve ritim gitarda Yunus Ünsal, pek tabi ki solist Cemil Güdük kendilerini hasretle bekleyen Sinoplu müzik severlere, Anadolu Pop ve Türk Rock müziğinden örnekleri büyük alkış ve sevgi gösterileri ile sundular. Burada bir parantez açmak istiyorum; Sinop Belediyesi başkan yardımcılığı yaptığım, dönemde beraber çalışma arkadaşım merhum İzzet Ünsal’ın oğlu Yunus Ünsal oldukça beni duygulandırdı. Aklıma Küba gezsin de dinlediğim, yıllar geçtikçe değer biçilen “Buena Vista Social Clup Orkestrası” aklıma geliyor.

Küba’da 1940’larda müzisyenler arasında popüler olmuş bir dans ve müzik grubu “Buena Vista Social Clup Orkestrası” 50 yıl sonra kapanmış. Alman yönetmen Wim Wenders’in hazırladığı “Buena Vista Social Clup” belgeseli için bu sanatçıları tekrar bir araya getirmiş. Belgesel; müzik ve belgesel dalında bütün ödülleri toplayınca Avrupalı ve Amerikalı müzik severler konser için bu grubu istemişler. Her konserde kurucu müzisyenlerden biri veya birileri eksildiğinde yerine müzisyen kardeşleri veya evlatları yer almış. 2015 yılı Küba gezimizde Havana National otelinde sevgililer günü anısına Buena Vista Social Clup Orkestrası sahne almıştı. Kurucular arasından tek bir üye sağ kalmış (violensen) onu da izlemenin keyfini yaşadık. Diğer üyeler kurucuların ailesinin elemanlarından oluştuğunu söylediler. Yıllar sonra Sino Adsızlar Orkestrası bir araya gelince hatırlamış oldum. Harika bir gece yaşattı SİYAŞAD… Emeği geçenleri, Sayın Başkan Tufan Bilgili dostum nezdinde kutluyorum. Sonlarken Gabriel Garcia Marquez, Buena Vista için, ben de Adsızlar’a ithaf ediyorum. “Yaşlılara ise ölümün yaşlanma ile değil unutma ile geldiğini öğretirdim…”

Sevgi İla Kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.