SİNOPALE 5
Erdoğan Erkaymaz
Sinop Bienali “SİNOPALE” 5’inci etkinliğini “Kümeler ve Kristalleri Sıfır Noktasında Gözlem“ ana başlığında 12 Temmuz-31 Ağustos 2014 tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleşmekte.Küratörlüğünü; T.Melih GÖRGÜN, Dimitrina SEVOVA,Emre ZEYTİNOĞLU, Aslı ÇETİNKAYA, Işın ÖNAL, Ellce FALAT yapmakta.
Avrupa Kültür Derneği tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen uluslararası Sinop Biennali-Sinopale 12 Temmuzda “Helesa” yürüyüşüyle başlamış, başta eski hal binası olmak üzere bir çok mekanda uluslar arası sergiler, performansa dayalı etkinlikler,açık hava film gösterimleri atölye çalışmaları ve Sinop yaşayanlarının geniş katılımıyla devam etmektedir.
Sinop’un Uluslararası bir” Kültür ve Eğitim Şehri” olması yönüyle büyük çaba gösteriyor başta hemşehrimiz Prof. T.Melih GÖRGÜN ve arkadaşları bienalde; Türkiye Hollanda, Yunanistan, Almanya, Kanada, Portekiz, Bulgaristan, İsviçre, Avusturya, Fransa ve bir çok ülkeden sanatçıları ilimize taşımıştır.
İlki 15 Agustoz – 3 Eylül 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen “SİNOPALE 1” Sanatsal bir sivil toplum etkinliği olarak başlamış yerel ve bölgesel düşünceyi uluslar arası bir dile dönüştürerek, dünya kültürüne katkı sunmak olan Sinopale 1 üç küratörü, altmış sanatçısı ve Sinop yaşayanlarıyla bir bütün alarak bu oluşumun temelini atmışlardır.
Benim de katkı sunduğum “Sinopale2 Şeylerin Yeni Düzeni” isimli Türkiyenin en kuzey ucunda bulunan tarihsel şehrimiz Sinop’’ta sanatsal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilen bu projede her yaştan kentlinin kendi yaşam alanlarını gelecek vizyonuna sahip olarak yeniden algılamalarını, oluşurmaya yönelik olarak kentsel,ulusal ve uluslar arası bir çalışmaydı.
Türkiyede istanbuldan sonra ikinci Bienali olan “Sinopale” kültürel dinamiklerle yerel dönüşümü amaçlayan Uluslar arası Sinop Bienali her yaştan kentliyi kent sorunları üzerinde düşünmeye sevk ederken, daha iyi bir sosyal alanda yaşamayı amaçlayan ve bunu sanatla ifade etmekteler. İstanbul Bienali gibi bol reklamı ve yüksek bütçesi olamayan “SİNOPALE” nin değeri daha başkadır.
Sinop’un yetiştirdiği güzel insan Prof. T.Melih GÖRGÜN’ÜN mücadelesi; Kültürel farkındalığı arttırmak için “SİNOPALE”yi yerel,ulusal ve uluslar arası düzeyde kültürel iletişim ve iş birliğini güçlendirdiği,Sinop sevdalısını “Birşey Yapmalı” düşüncesiyle yola çıkarak,kendi alanından sanat cephesinden etkinlik düzenlemiş,ilimizde sanat karnavalı yaşatmıştır. Sinop sevdalısı, sanat adamı, akademisyen, sevgili dostum Prof.T.Melih GÖRGÜN.
TEŞEKKÜRLER…