Sinop’ta öğrenciler projelerini sergiledi
Sinop İstiklal Ortaokulu öğrencileri TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yıl boyunca öğrendikleri bilimsel deneyleri pratiğe dökerek hazırladıkları projeleri bilim fuarında sergiledi.
Sinop İstiklal Ortaokulu öğrencileri TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yıl boyunca öğrendikleri bilimsel deneyleri pratiğe dökerek hazırladıkları projeleri bilim fuarında sergiledi.
Her yıl okullar tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim Fuarlarının bir yenisi de Sinop İstiklal Ortaokulunda gerçekleştirildi. Saygı Duruşunda bulunulması ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Hüseyin Başoğlu, TÜBİTAK‘ın desteğiyle bu yıl ikincisini düzenledikleri ‘TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 12 danışman öğretmen nezaretinde 62 öğrencinin hazırladığı toplam 31 projenin sergilendiğini söyledi.
YERLİ VE MİLLİ PROJELER BÜYÜK İHTİYAÇ
Bilim fuarlarının: öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan, öğrenme metotlarından biri olduğunu belirten Hüseyin Başoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitim üretim ile olur. Üretim de bilimle olur. Biz gençliğimizi iyi yetiştirirsek, onları bilime yönlendirirsek Türkiye’nin geleceği de o kadar aydınlık olur. Sizler ne kadar donanımlı olursanız o kadar başarı olursunuz. Türkiye yabancıların geliştirdiği buluşlarla değil Türk insanın buluşlarıyla tüm dünyaya örnek olsun. Hızla gelişen ülkemizin yerli ve milli ilkesinden yola çıkarak bilimsel çalışmalara ağırlık vermemiz kaçınılmaz bir gerçektir. 6 Ekim 1926 da yerli uçağını 29 EKİM 1961 de yerli otomobilini yapan günümüzde de yerli İHA’sını, silahını yapan Türkiye bununu yapabileceğini göstermiştir. Bilim adamlarımız, bilimle uğraşan insanlar ülkemizin gerçeklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan bilimsel çalışmalara ağırlık vererek ülkemizin kalkınma düzeyine olumlu etki yapmalıdırlar. Milli ve manevi duygularla yoğrulmuş bilim adamlarının yetişmesine katkı sağlamak hepimizin en temel görevlerinden biri olmalıdır.
Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaratıcılığın birleşimidir. Eğitim kurumlarının öncelikli amacı da bu yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır”
31 PROJEMİZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İstiklal Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı projeler hakkında bilgi veren Başoğlu: ” Bu amaç doğrultusunda biraz sonra açılışını yaptığımız fuarımızda fen ve teknoloji alanında 6 proje, Türkçe alanında 3 proje, Sosyal Bilgiler alanında 5 proje, matematik alanında 2 proje, İngilizce alanında 9 proje, teknoloji ve tasarım alanında 2 proje, bilgi teknolojileri alanında 2 proje, din kültürü ve ahlak bilgisi alanında 2 proje olmak üzere toplam 31 projeyi, 62 öğrencimiz, 12 danışman öğretmenin nezaretinde özverili çalışmalarını ortaya koydular. Öğrencilerimiz projelerinde fen, bilim ve teknoloji konularında araştırmalar yaptıkları gibi milli ve manevi değerlerimizi önceleyen çevremizdeki kimsesi olmayan yaşlıları ve okulumuzdan mezun olanları ziyaret, yardımlaşma ilgili projeler, çağımızın hastalığı olan israf, atık malzemelerden malzeme üretmek ,camilerimizi ve çevremizdeki ecdadımızın bıraktığı tarihi ve kültürel yerleri tanıtmak ,unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımız gibi sosyal projeler de öğrencilerimizin çalışmaları arasında yer almaktadır. ‘Sevgili öğrenciler, biliniz ki, yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Her çalışmanın mutlaka öncesi bulunmaktadır. Eminim ki proje çalışmalarınızın her biri ileride başarılı çalışmalarınıza atılacak büyük imzaların ilk basamağıdır. Değerli konuklar, proje çalışmalarında emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlara ve öğrencilere teşekkürlerimi sunarken gelecek yıllarda daha çok projeyle fuarımızın geleneksel hale gelmesini temenni ediyor hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. Yapılan konuşmalar ardından fuarın açılış kurdelesi İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Aslan kesti. Programa: milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.