Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 28°C

Sondaj Makinası Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Bilgi

Sondaj Makinası Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Bilgi
26 Temmuz 2024 11:00

Sondaj makinası kısaca, bir araca veya kamyona monteli basit yapılı sondaj makinası olarak tanım yapabiliriz. Sondaj makinasının temel amacı, yüzeyden yeraltına kadar uzanan delikleri açmaktır. Sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için fiziki ve yeterli şartların olması gerekir. Zemin yapısının uygun olması gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir.

Sondaj Nedir?

Sondaj belirli sebep ve prensipler doğrultusunda kayaları parçalamak ya da delikler açmak için yapılan bir tür kazı işlemidir. İlk olarak M.Ö 2000 yıllarında Çin’de ve mısırda basit sondaj yöntemleri kullanılarak bulunmuştur.

Sondaj çalışmaları ülke jeopolitik konumu için önem teşkil etmektedir. Bir ülkenin ya da bir bölgenin coğrafi zenginliklerini sondaj çalışmaları sayesinde öğrenebiliriz. Sondaj çalışmaları, yol, nakliyat, su temini için yapılır ve daha fazlası için ihtiyaçtır. Sondaj türleri vardır bunlar, su sondajı, petrol sondajı, maden sondajı gibi çeşitli sondaj türleri vardır.

Sondaj Makinalarında Standartlar

Belirli standartların olması kalitenin korunması açısından önem arz etmektedir, nasıl çoğu iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği kuralları ya da uluslararası standartları var ise bu gibi makinalarda da olması kaçınılmazdır. Belirli çalışmaların neticesinde kalitenin ön plana çıktığı sondaj makinelerinde uzun süre dayanıklı olması kaçınılmaz özelliklerdendir.

Çalışma Prensibi ve Temel Türleri

  1. Dönme Kulesi: Bu bölüm, sondaj kulesinin tepesinde bulunan ve döner bir platformdur. Dönme kulesi, sondaj borusunun dönmesini sağlar.
  2. Sondaj Boruları: Bu borular, dönme kulesinden geçerek yeraltına iner ve sondaj işlemi delme bitine bağlanır.
  3. Delme Biti: Delme biti, yeraltı kayaçlarına nüfuz ederek delik açan kesici uçlara sahip metal bir parçadır. (sondaj boruları dayanıklı çelikten yapılır)
  4. Dolaşım Sistemi: Sondaj sırasında deliğin içinde çıkan kayaç parçaları ve sıvılar, yüzeye çıkarılmalıdır. Dolaşım sistemi, sondajın içindeki çamuru delik içinde dönerek yüzeye taşınmasını sağlar. (Bu süreç sondaj kuyusunun temiz kalması ve makineni verimli bir şekilde çalışması için önem arz etmektedir.)

Sondaj Makinaların Bölümleri

  • Tahrik Ünitesi: Güç üniteleri çoğunlukla dizel ve elektrik motoru kullanır.
  • Güç Aktarma Organı: Kuru kavramalı tip debriyajlı şanzımandan oluşur, gelişen yeni teknoloji ile otomatik ve kompresör sistemleri de artık piyasaya çıkmaktadır.
  • Sondaj Ünitesi: Morset kısmı, kedi başı, vinç ve hidrolik kısmında oluşur.
  • Kızak: Şase(şasi) kısmıdır.
  • Matkap: Sondaj yapılması gereken en kritik parçadır. (toprak ve hem zemin türlerine göre matkap uçları değişkenlik gösterir)

Sondaj Makinası Türleri

  • Rota sondaj Makinesi: Bu tür sondaj makineleri, dönme kulesi ve sondaj boruları kullanarak döner bir hareket delik açar. Genellikle çevremizde en görünen sondaj makinesi bu türdür.
  • Vuruşlu Sondaj Makinesi: Bu makineler ise, sert kayaçları delmek için çekiç benzeri bir mekanizma kullanır ( bunun uçları sert çelik ve tungsten malzemeden yapılır)
  • Kuyu Sondaj Makinesi: Su kuyularının açılmasında bu makineler, genellikle su temini, tarım ve sulama için yer altına delikler açar ( Gereksiz ve bilinçsiz kuyu açımı çeşitli iklim krizi ve obruk oluşumu yapabilmektedir)
  • Petrol Sondaj Platformları: Deniz tabanında çeşitli doğalgaz, petrol vs. gibi yataklarının çıkarılması amacıyla kullanılan spesifik sondaj makinalarıdır. Genellikle deniz üzerinde sabitlenir.

Sondaj makinası sektörünün lideri ile iletişime geçmek için hemen tıklayın! https://www.acarkardeslersondaj.com/tr

*Tanıtım yazısıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.