Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Tarihi Eserler Sinop’un Gelişmesini Engelliyor

Yıllardır müteahhitlik yapan Çağlar Kaya, Sinop’ta inşaat sektörünü değerlendirdi. Kaya, Sinop’un gelişmesinde tarihi eserlerin sorun çıkardığını vurguladı.

Tarihi Eserler Sinop’un Gelişmesini Engelliyor
31 Ocak 2016 16:56

Yıllardır müteahhitlik yapan Çağlar Kaya, Sinop’ta inşaat sektörünü değerlendirdi. Kaya, Sinop’un gelişmesinde tarihi eserlerin sorun çıkardığını vurguladı.

Sinop’un gelişmesinin önünde duran en büyük sorunun çıkan tarihi eserlerin çalışmaları engellemesi olduğunu söyleyen Müteahhit Çağlar Kaya, “İncedayı Mahallesi’nde inşaat yaptığımız yerlerde bir çok tarihi eser çıktı. O bölgenin genelinde inşaat çalışmalarında tarihi eserler çıktı. Bu eserler yer bodrum yapma çalışmaları için 3 metre kadar yer kazılıyor. Buda tarihi eserlerin çıkmasını sağlıyor. Bunu çözmenin yolu, Müze şöyle bir alternatif sunuyor, senin o kazdığın yeri sana ödetiyor.” dedi.

Kaya, “Müzede bir ödenek var fakat ödenek çıkması zaman alacağı için müteahhit bu ödeneği kendisi karşılıyor. Bunun sonunda da inşaat yapacağın yerde o çıkan tarihi eserleri koruma altına alıyorsun ve bunun üzerine inşaat yapıyorsun. Tabi bu inşaatı yaparken bir sürü sorunlar çıkıyor. Projelerde yanlışlıklar oluşuyor. Bunun çözümü ise inşaat çalışmalarında kazı yaparken ortaya çıkan eserlerin yerinde korunmasını öneriyoruz. Bu günümüz teknolojisiyle gayet mümkün. Türkiye’de de örnekleri var. Tarihi eserler korunarak inşaat çalışmalarına devam edebilir. Önerimiz yerin altına doğru müze alanı gibi korunurken eserlerin korunduğu yapının üst katlarına inşaat çalışmaları devam ettirilebilir.” dedi.

Bir diğer sorun olarak arsa sahiplerinin arsalarını yüksek miktarda satmak istemelerini ve faiz oranlarının artmasından bahseden Kaya, “Fiyatlar bakımından arsa sahibinin çok fazla fiyat istemesi Müteahhitleri zor durumda bırakıyor. Yüzde 50’yle biz arsa alıyoruz kat karşılığında. Bu ayriyeten faizlerin yüksek şimdi yüzde 1,20 faiz var 2 yıl önce 0,60’tı bu faiz. Yani sen eskiden 100 milyarlık bir daireye 130 milyar ödüyorken, şimdi 100 milyarlık bir daireye nerden baksan 180 milyar faiz ödüyorsun. O yüzden bu sektörü daraltıyor. Ayriyeten de artık yer sahipleri fazla istiyor. Zaten bir daralma var sektörde birde yer sahiplerinin istekleri yüksek buda bir süre sonra dairelerin satılmamasında yol açacak. Daireler satılmayacak.” diye belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.