Toplumun Kalkınmasında Eğitimin Önemi
Bir Ülkenin gelişmişlik kriterlerine bakılırken değerlendirilen en önemli kriterlerden biridir eğitim.
Bir Ülkenin gelişmişlik kriterlerine bakılırken değerlendirilen en önemli kriterlerden biridir eğitim. İlk insandan beri eğitimin önemi artarak devam etmiştir. Sınırların kalktığı dünyada, bireylerin temel yeterliklere sahip olması, bilgiye ulaşabilmesi, sağlıklı toplumsal ilişkiler kurabilmesi için eğitim çağımızın en önemli ihtiyaçlarındandır.
Bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği bir dünyada gelişmelere ayak uydurabilmek, dünyada daha geniş pencereden bakabilmek ve analatik düşünüp fikirler üretebilmek ancak eğitimle mümkündür. Her bir şey doğumdan ölüme kadar eğitimini sürdürmeli…
Eğitim bir yandan geçmişe bakmayı ama ona takılmamayı, diğer yandan geleceğe bakmayı gösterir. Dünya döndükçe insandaki merak ve öğrenme isteği bitmeyecektir. İnsan ve toplumun kendini yeniden üretmesinde eğitime çok iş düşmektedir.
Eğitim bireylerin rahat yaşam standartlarını artırmak amacıyla siyasal iktidarın belirli ekonomik politikaları izleyerek toplumun yapısını değiştirmeye adım atmasıdır. İyi verilen bir eğitimde daha bilinçli bireyler yetiştirilmesini sağlayarak, ülke kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu sebeple eğitim ve ülke kalkınması arasında doğru bir ilişki vardır. Refaha kavuşmak isteyem ülkelerde bu noktada eğitimdeki bütün yenilikleri takip etmekte ve sürekli yenilenme çalışmaları yapmaktadır.
Sağlıklı bir toplum; bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı bireylerden oluşur. Bireylerin sağlıklı olabilmesi ise çocukların eğitimine ve çok yönlü gelişimine bağlıdır. Eğitim kurumları bireylerin sosyalleşmesine, toplumsal ve kültürel değerleri kazanmasına katkı sağlayarak toplumsal yapının devamlılığını sağlar.
İnsanların aldıkları eğitim oranında topluma katkıda bulundukları aşikardır. Eğitim, Ekonomik kalkınmanın temelini oluşturur. Eğitimin amacı, hem ülkenin, hemde insanlarımızın her çeşit istek ve ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Üretim tekniklerinin hızlı değişmesi, eğitime daha fazla önem verilmesi sonucunu doğurmuştur. Sonuç olarak bilgiye ve gelişmeye daha fazla yatırım yapma ihtiyacını ortaya çıkartmıştır.