Türkiye'de Çipli Kimlik Kartı Dönemi
Türkiye'de bugünden itibaren pek çok yeni uygulama start alıyor. 2013 yılı bir nevi teknoloji çağı olacak.
Bugünden itibaren 7'den 70'e herkesi etkileyecek yeni yasalar, yeni uygulamalar hayatımıza giriyor. Çipli kimlik kartı, e-reçete, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı gibi birçok düzenleme yürürlüğe girerken, özel sağlıkta vergi avantajı başlıyor.
Yaklaşık 2 milyon emeklinin intibak zammı bu ay maaşlarına yansıtılacak. Öğrenciler ise daha fazla burs almaya başlayacak, tüketicilerin hakları artacak. Hayatımızı değiştirecek bazı yasal düzenlemeler, yönetmelikler şöyle:
TÜRKİYE KİMLİK KARTI
İlk etapta 2 milyon kişiye çipli kimlik kartı verilecek. Türkiye genelinde 3 yılda çipli kimliği olmayan kalmayacak. Bu kartlar para çekmekten sağlık hizmeti almaya kadar bütün hizmetlerde kullanılabilecek. Sahtecilik, dolandırıcılık olaylarına karşı ehliyet ve ruhsatta plastik dönemi başlıyor.
TÜKETİCİ YASASI
Yeni Tüketici Yasası ile bankacılıktan konut ve kapıdan satışlara kadar düzenlemelere gidilecek. Tüketicinin hakları genişleyecek.
KAPIDAN SATIŞ BİTİYOR
Ayıplı mal ve hatalı ürün birbirinden ayrılıyor. Taksitli satışlarda, 7 günlük cayma hakkı veriliyor. Açık ayıpta 30 günlük ihbar süresi kaldırılıyor. Eser sözleşmeleri ayıplı hizmet kapsamına alınıyor. Kapıdan satış tamamen ortadan kaldırılacak.
KGS'YE VEDA
Boğaz köprülerinden ve otoyollardan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile geçiş sona ererken, yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) alıyor. KGS, 31 Ocak tarihinine kadar kullanılabilecek.
BURS VE KREDiLER ARTIYOR
Öğrencilerin aldığı burs ve krediler zamlanıyor. Yaklaşık 1 milyon 250 bin gence verilen burs ve krediler yükseltiliyor.
BES'TE DEVLET KATKISI
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) devlet katkısı başlıyor. Devlet, katkı paylarının yüzde 25'ini sigorta yaptıran adına yatıracak. Devletin koyduğu parayı alıp sistemden çıkabilmek için ise 3 yıl beklemek gerekiyor. Şirketlerce yapılan kesintiler yüzde 2'ye iniyor.
ÖZEL SAĞLIK HİZMETİNE TEŞVİK
Özel sağlık, hastalık sigortası yaptıranlar, ödedikleri primlerin bir kısmını gelir vergisinden düşebilecek. Özel sağlık sigortasındaki vergi avantajı yüzde 15'e çıkıyor.
E-REÇETE DÖNEMİ
Artık okunmayan el yazısı ile hazırlanan reçeteler tarih oluyor. Doktorlar, ilaç reçetelerini elektronik ortamda yazacak. Vatandaşlar ilaçlarını başvuru numarasıyla eczanelerden alacak.
HER SİTEYE DOKTOR
İş kazalarını azaltmak için binalara doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın yanı sıra kapıcılara da eğitim zorunluluğu geliyor. Apartman görevlilerine, temizlikte kullandığı deterjandan kazan dairesi bakımına kadar birçok dersin yer aldığı iş güvenliği eğitimi verilecek.
1 milyon 485 bin işletmenin tamamında işyeri hekimi zorunlu olacak. Buna uymayanlar, 5 bin lira ceza ödeyecek. Risk değerlendirmesine girmeyen işyeri, 4 bin 500 lira ceza verecek.
Kaynak : Milliyet