Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 7°C
Yağmurlu
Sinop
7°C
Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 13°C

Türk tuz severleri üzülecek!

Türk tuz severleri üzülecek, zaten üzülsünler mümkünse tuz tüketimi ülkede rekor kırıyor.

Türk tuz severleri üzülecek!
14 Ocak 2016 21:27

Türk tuz severleri üzülecek, zaten üzülsünler mümkünse tuz tüketimi ülkede rekor kırıyor.

Tuzun, özellikle de sodyumun yeterli miktarlarda tüketimi gerekli olmasına rağmen, çok fazla tuz tüketimi durumunda vücutta ciddi dengesizlikler ve bir çok ciddi hastalığın görülme riski artmaktadır. Fazla tuz tüketiminin vücutta yol açacağı başlıca zararlar konusunda uzmanlar uyarırken Böbrek Vakfı Türkiye’de tuz kullanımı konusunda azalma kaydedildiğini açıkladı

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir.

Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabilecektir.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yapılan çalışmalar ve kampanyalar kapsamında Türkiye’de kişi başına tüketilen tuz miktarının 18 gramdan 15 grama düştüğünü söyledi.

Erk, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 60 bin kişinin hayatını diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürdüğünü belirtti.

Her yıl 22 bin kişinin böbrek nakli için sırada beklediğini ancak 3 bin kişinin böbrek nakli olabildiğini vurgulayan Erk, bağışçı sayılarındaki artışın istenilen seviyelere henüz ulaşmadığını aktardı.

”3 gramlık azalma bizim için çok önemli”

Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler sonucunda Türkiye’de kişi başına kullanılan tuz oranının düştüğünü ifade eden Erk, ”Türkiye’de yaklaşık 4 yıldır Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yapılan çalışmalar ve kampanyalar kapsamında tüketilen tuz miktarı 18 gramdan 15 grama düştü. Üç gramlık azalma çok önemli bizim için. Tuz deyip geçmeyin. Türkiye’de diyalize giren 60 bin hastanın masrafı 1,5-2 milyar dolar. Kişi başına tüketilen tuz miktarının 3 gram düşmesiyle her yıl ülkemiz 1,5 milyar dolar tasarruf etmiş oluyor. Bu rakamda 60 bin kişiye verilen diyalizin bedelidir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.