Uyuşturucu raporu açıklandı
Kullanıcıların yüzde 74'ü 15-24 yaş aralığında. Maddeye başlama nedenleri arasında yüzde 41'le arkadaş etkisi, yüzde 26 ile merak yer alıyor.
Kullanıcıların yüzde 74'ü 15-24 yaş aralığında. Maddeye başlama nedenleri arasında yüzde 41'le arkadaş etkisi, yüzde 26 ile merak yer alıyor. Rapor, acilen bilgilendirme faaliyeti yapılmasını öneriyor
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadeler Daire Başkanlığı, 2013 yılı Türkiye Uyuşturucu raporunu açıkladı. Raporda, erkeklerde yaşam boyu uyuşturucu madde kullanımının yüzde 3.5, kadınlarda ise yüzde 2.6 olduğu belirtildi. Eğitim durumuna göre madde kullanım oranları ise şöyle sırlandı: Eğitimsizlerde yaşam boyu uyuşturucu madde kullanımı yüzde 2.6, ilkokul mezunlarında yüzde 2.4, ortaokul mezunlarında yüzde 3.2, lise mezunlarında yüzde 2.6, üniversite mezunlarında yüzde 3.1. Araştrmaya göre kullanıcıların yüzde 86.58'i uyuşturucu madde kullanımına sigara içerek başlıyor.
En çok genç kuşak kullanıyor
Uyuşturucu madde kullanım yaşları incelendiğinde, en küçük başlama yaşının 10, en büyük başlama yaşının ise 67 olduğu görülüyor. Madde kullanımının en yoğun görüldüğü yaş aralığı 15-24. Kullanıcıların yüzde 74.48'i bu yaş grubundayken maddeyi düzenli olarak kullanıyor. Kullanıcıların yüzde 65.69'u maddeyi ilk kez denedikten sonra aynı yıl içinde, yüzde 19.32'si bir yıl sonra, yüzde 6.12'si iki yıl sonra, yüzde 8.87'si ise üç ya da daha fazla yıl sonra düzenli olarak kullanmaya başlıyor.
Arkadaş etkisi birinci sırada
Uyuşturucu madde kullanıcılarının maddeye başlama nedenleri arasında ilk sırayı yüzde 41.48 ile arkadaş etkisi, ikinci sırayı ise yüzde 26.84 ile merak alıyor. Raporda bu konu ile ilgili şu uyarı yapılıyor: "Uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili önleme faaliyetleri yürütülürken hedef kitle üzerinde merak uyandırmamaya özen gösterilmelidir. Öte yandan, aileler çocuklarının iletişim içinde olduğu arkadaşlarına dikkat etmeli, onları tanımaya çalışmalıdır."
'Zararını bilseydim kullanmazdım'
Raporda yer alan verilere göre, uyuşturucu madde kullanımına karşı bilgilendirme konusunda yeterli durumda değiliz. Uyuşturucu madde kullananların yüzde 72.20'si, madde kullanımına başlamadan önce uyuşturucunun zararları konusunda bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Bunların yüzde 94.49'u ise, "Uyuşturucunun zararları konusunda bilgilendirilmiş olsaydım kullanmaya kesinlikle başlamazdım" dedi.
Magazin dünyasını örnek alıyorlar
Psikiyatrist Dr. Aylin Çoban, gençlik çağında anne, baba ve çevre baskısından bunalan bireylerin isyan duygularını bastırmak için haz duygusuna yöneldiklerini belirtti. Çoban, "Birey, çevre koşullarını kendi istediği biçimde değiştirmek yeteneğini ve gücünü bulamadığı durumlarda, sorunlarını çözecek sağlıklı savunma mekanizmalarına sahip olamadığından çeşitli uyuşturucu maddelere sığınarak gerçekten kaçma yolunu seçer" dedi.
Çoban şöyle konuştu: "Bağımlılıktaki en önemli faktör de arkadaş çevresi merak duygusudur. Gençler, maddenin yaratacağı etkiyi merak ettikleri için, yaşıtları ile birlikteyken madde alabilirler. Arkadaş çevresi böyle kötü bir alışkanlığın başlaması veya önlenmesinde büyük önem taşır. Yeterli psikolojik güce sahip olmayan bir genç, arkadaşlarının 'bir kereden ne çıkar' telkinlerine uyarak uyuşturucu maddeyi kullanabilir."
Çoban, "Son zamanlarda özellikle magazin basınında sevilen ünlü karakterlerin madde kullanımı nedeniyle gözaltına alındığını görüyoruz. Gençler, ünlü isimleri kendilerine örnek seçebiliyorlar. Örnek aldıkları isimlerin madde kullandığını gören gençler de bağımlılık eğilimine girebiliyorlar" diye konuştu.
Çocuğunuzu suçlamayın
Kullanıcıların yüzde 51.31'i kullanım yeri olarak terk edilmiş yerleri tercih ediyor. Yüzde 25.48 bağımlı olduğu maddeyi kendi evinde kullanıyor. Raporda, terk edilmiş yerlerin denetimi konusunda kolluk kuvvetlerine, ıslahı konusunda ise belediyelere önemli görevler düştüğü belirtilerek ailelere tavsiyede bulundu" Ulusal Kanal