Dolar 35,1564
Euro 36,6793
Altın 2.956,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Çok Bulutlu
Sinop
8°C
Çok Bulutlu
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 12°C

Yağmurlama Sulama Sistemi

Yağmur yağışına benzer yöntemlerden birisi olan yağmurlama pompalama sistemi yolu ile bir boru sistemi aracılığı ile etrafa dağıtılır.

Yağmurlama Sulama Sistemi
20 Mart 2024 19:54

Yağmur yağışına benzer yöntemlerden birisi olan yağmurlama pompalama sistemi yolu ile bir boru sistemi aracılığı ile etrafa dağıtılır. Daha sonra havaya püskürtülerek zemine düşen küçük su parçacıklarına karışması adına tüm toprak yüzeyine püskürtme başlıkları eklenerek yağmurlama sulama yapılır. Günümüzün etkin ve modern sulama yöntemlerinden birisi olarak bilinen yağmurlama yöntemi springler aracılığı ile püskürtme yöntemi kullanılarak mahsullere iletilir.

Yağmurlama Sulama Sistemi Nedir?

Ürünler tarafından emilen yani tüketilen suyu, takviye ederek tarımsal faaliyetleri uygulanabilir bir hale getiren yöntemlerden birisi olarak bilinen yağmurlama sulama sistemi, toprağı yumuşatmak için gerekli olan suyu sağlamaya yardımcı olur.

Sulamanın bu amacı her bir bitkiye ihtiyacı olan suyu sağlamaktır. Yağmurlama yöntemi suyun yüksek basınçlı sistemi ile çalışarak yükseltici ve üst platformlara monte edilen spring veya tabanca yöntemi ile etrafa dağıtılan sulama yöntemidir.

Yağmurlama ve İklim

Yağmurlama verimi iklim şartlarına büyük ölçüde bağlı olarak uygulanan bir yöntemdir. Çiftçilerin su kaynaklarını daha da verimli kullanabilmeleri için iklim değişikliğini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu tarımsal kullanım için daha sınırlı veya düzensiz bir suyun ulaşıla bilinirliğinin olduğu durumlarda özellikle tercih sebebidir.

Yağmurlama yöntemi ekinlerin normal sıcaklıklardan daha düşük olması sebebi ile donma riskini en aza indirebilen yöntemler arasında yer alır. Gece süresince, yağmurlama makinelerinin hareketi ve yağmur gibi su damlacıklarının uygulanması sonrasında sıcaklıktaki keskin bir düşüşün neden olduğu mahsuller üzerindeki stresi azaltabilirken, tarımda suyun daha verimli kullanılmasına yardımcı olur.

Hangi Ürünler Yağmurlama İçin Uygundur?

Yağmurlama sistemi su kullanım kanallarını elimine ederek su kaybının azalmasına destek verir. Su böylelikle israfın önlenmesine yardımcı olmak amacı ile mahsuller arasında dengeli bir şekilde dağıtılır.

Ekin verimini artıran ve destekleyen yağmurlama yöntemi tahıllar, bakliyatlar, buğday, şeker kamışı, yer fıstığı, pamuk, meyve ve sebzeler gibi birlikte yetişen ve yetişmekte olan tarla ve ağaç bitkilerinin yanında baharat, çiçek ve çeşniler içinde oldukça uygundur.

Yağmurlama Sisteminin Dezavantajları

Yağmurlamanın dezavantajları genellikle su kaynakları, iklim koşulları ve maliyet ile ilgilidir. Örneğin orta dereceli rüzgârlar bile bazı durumlarda su damlacıklarının dağılım düzenine etki ederek yağmurlama sisteminin etkinliğini ciddi oranda düşürebilir. Aynı şekilde yüksek sıcaklıklarda sulamanın etkinliğini azaltarak suyun hızlı bir şekilde buharlaşmasına sebep olabilir.

Yağmurlama Sulama Maliyetleri

Bir aile üretimi için yağmurlama maliyeti hem kullanılan malzemenin türüne hem de kırsal üreticilerin sağladığı emek miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Yağmurlama sulama sistemi başlıkları dışında endüstriyel tarım alanlarında da tercih edilen yağmurlama yöntemi büyük bir iş gücü gerektirir.

Kaç dönümlük bir alanın sulanacağından, kaç adet spring gerekeceğine değin yağmurlama maliyetleri değişebilmektedir. Bu nedenle öncelikle bu sistemi kurmayı düşünen kişilerin bu değerlendirmeleri çok iyi yapmaları gerekir.

Tarımsal sulama ürünleri ve hizmetleri için tıklayın! https://www.serdrip.com/tr

*Tanıtım yazısıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.