Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 10°C
Sal 11°C

YOK OLMAYA TERKEDİLMİŞ BOYABAT LATİFE MATUK EVİ

Boyabat’ta bulunan ve bölgenin en eski evi olarak bilinen Boyabat Latife Matuk evi hakkında açıklamalarda bulunan Sinop Mimarlar odası temsilcisi M.İsmet Aykın ilgilileri göreve davet ederek “ bu tarihi yapı mutlaka geleceğe taşınmalıdır “ dedi.

YOK OLMAYA TERKEDİLMİŞ BOYABAT LATİFE MATUK EVİ
7 Mart 2024 17:04

Aykın Sinop mimarlar odası olarak konuyu gündemlerine aldıklarını da belirterek şu açıklamayı yaptı; “Bazı yorumlarda Boyabat’a yapılan ilk ev olduğu söylense de Boyabat Tarihine baktığımızda bunun mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ev 200 yaşlarındadır ve Boyabat’ın ayakta kalan en eski evidir.

Yapım tarzı ve çevresinde bulunan Osmanlı Dönemi Sivil mimari örneği yapılarla karşılaştırdığımızda böyle olduğu anlaşılmaktadır. Tipik bir Boyabat Köy evi mimarisidir. Bu Eve Bağ Evi denilebilir.

 Tepe gözlü kalıp alçı ile yapılan renkli camlı pencereleri, Dış sofasının mahremiyetini sağlayan ahşap cumba parmaklıkları ile zenginleştirilmiştir. Tahminimiz, bu yapının dönemin varlıklı bir ailesine ait olduğudur.

Birçok Akademik tezlere konu olmuş, Koruma Mimarlığı açısından bilinen ve Korunması gereken çok önemli bir yapıdır. 215 yılında Mimarlar Odası Sinop Temsilciliğimizin gayretleriyle Kültür Bakanlığı Hibe Programına dahil edilerek Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri yaptırılmış ve Koruma Kurulları onaylamıştır. Yapının çok eski olması ölçüm aşamasında Bizleri oldukça zorlamıştır. Kısacası yapı belgelidir, Kültür Bakanlığı ve Boyabat Belediyesi arşivlerinde mevcuttur.

Latife Matuk Hanımefendiyi çok yakın zamanda kaybettik. Özüne uygun Restore edilmesi, korunması için çok gayret gösterdi ve çok istekliydi, ömrü yetmedi.

Yapılacak tek şeyin Kültür Bakanlığı veya Boyabat Belediyesi bu duruma el koyması gerektirdiğidir. Başka Kurumlarda olabilir. Kamulaştırma ve Restorasyon sonrası fonksiyon Kültür Evi veya müze olarak düşünülebilir.

Bölgemizin en eski yapısı ve önemli bir Kültür Varlığı olan Latife Matuk evini kurtaralım. Umarım ilgililer ve Boyabatlılar bizleri duyar.

Mimarlar Odası olarak bu açıklamamızın ses getireceği inancındayız.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  1. Zuhal Karahan dedi ki:

    Kültür bakanlığı Türkiye’yi ÜNESKO’DA GÖSTERMEK İÇİN SAFRANBOLU’YU İHYA ETTİ…Halbuki Boyabat’taki evler hem daha özellikli ,hemde daha fazla.Anne tarafım Kırım kökenli Boyabatın en muhteşem evi Emminik konağı, cihannümalı ,girişinde hayrat çeşmeli eşsizdi… dayılarım devlete söz geçiremedi çıkmak zorunda kaldılar. Çürüdü. Tinerciler yaktı içini.
    Maksat insanları bunaltma, bezdirme yoluyla devlete bağışlatmak. Sanıyorum bu evlerin varisleri birgün uyanıp haklarını arayacaklar.Latife hanımda çaresiz bırakılmış,hak kaybıdır bu.Turizm bakanlığı tesçilliyor ama aslına uygun restorasyonun statik,elektrik vs.türlü projeleri var,mimarı özel, kontrolör el altından para ister.Bu işlerin bile mafyasını duyduk.Ahşap pahallı vs…TESÇİLLER BOZULMALI. Zuhal Karahan Fenerbahçe