ZIT KARDEŞLER
Tarih 17 Ocak 1909 Türkiye’de “Ezeli Rekabet” yabancıların ise “Kıtalararası Derbi” olarak adlandırdığı ilk maç..
Tarih 17 Ocak 1909 Türkiye’de “Ezeli Rekabet” yabancıların ise “Kıtalararası Derbi” olarak adlandırdığı ilk maç.. Saha (Papazın Çayırı) Union Club Sahası (Bu gün Şükrü Saraçoğlu Stadyumu) hakem James La Fontaine… Takımlar; 1905 yılında Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından kurulan GALATASAYAR ile 1907 yılında Anadolu yakasında kurulan FENERBAHÇE Bu gün bu ezeli rekabet 109 yaşına bastı.
Galatasaray; Ahmed Robenson, Bekir Sıtkı Bircan, Milo Bakic, Adnan İbrahim Piroglu, Horace Armitage, Sabri Mahir, Hasan Busri, Celal İbrahim, Fuad Hüsnü Kayacan, İdris Bey ve Emin Bülend Serdaroğlu hocalığını oyuncu Horace Armitige yapıyordu. Ev sahibi Fenerbahçe ise; Asaf Beşpınar, Dalaklı Hüseyin, Hasan Kamil Sporel, Hassan Sami, Gustave Haenny, İzzi Hüseyin, Fethi Bey, Şefkati Hulusi, Yayla Berki Karagözoğlu, Galip Kulaksızoğlu ve Memiş Bey… Hocalığını oyuncu Galip Kulaksız oğlunun yaptığı maçı Emin Bülent Serdaroğlu’nun attığı gollerle 2-0 galibiyetle ayrıldı. İlk maçı Galatasaray üstünlüğü olmasına ramen günümüzde Fenerbahçe üstünlüğü vardır.
Ezeli rakipler 23 Şubat 1934 tarihinde yapılan İstanbul ligi maçı. Taksim Standında yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaray’lı Kadri Dağ’ın Fenerbahçe’li M. Reşat Nayir’e attığı tekme ve kadrinin üzerine doğru koşan Fenerbahçe’li Fikret Arıcan’ın Galatasaray’lı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarında atılmasıyla saha karışır, futbolcuların kavkasına seyircilerde katılır olaylar büyür. Maç yarıda kalır, “Mıntıka Futbol Heyeti” Türk Spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verir. Fenerbahçe’den 9, Galatasaray’dan 8 futbolcu uzun süre cezalandırılır. Bu cezalardan en karlı çıkanı Beşiktaş olur. Sezon sonunda Beşiktaş Şampiyon olur.
Fenerbahçe ile Galatasaray 1934 yılında Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı “Fenerbahçe-Galatasaray Karması” şeklinde oynadılar. Bu karmanın dorması ise, iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu. Daha önceleri 1912 yılında Galatasaray kulübü başkanı Ali Sami Yen ile Fenerbahçe kulübü Başkanı Hulusi Bey’in ortak imzalarla kayıt altına aldıkları belgenin, birleşmeseler dahi 2 kulübün yabancılara karşı “Ortak Takım” kurma konusunda anlaştıkları hatta tüzüğünün bile hazırladıklarını bilinmekte….
Galatasaray forması içinde Fenerbahçe’nin efsane kaptanı Sinyor lakaplı “Can Bartu” … Fenerbahçe forması içinde Galatasaray’ın efsane Taçsız kralı “Metin Oktay”… Jübile maçında formaları değiştirip ezeli rakipleri olan takımlarının formalarını terleterek Dünya futbol tarihinde bir ilki gerçekleştiriyorlar… Bu ebedi dostluğu görüpte belki küfredenler, taş atanlar, rakiplerini tartaklıyanlar futbolun spor olduğunu anlar güzelliğini yaşarlar ve utanırlar düşüncesindeyim.
Rekabetin ve futbolumuzun geldiği durumdan bugün şikayetciymiş gibi görünüp sahte göz yaşı dökenlerin hepsi bu sürece gelmesinde benzin döküp yakanlardır. Oysa futbolumuza değer katan üzerinde giydikleri formaları; o formalara anlam veren de mazileri, tarihlerinde gerçekleştirdikleridir. Dünyanın her yerinde bilinen; orada gelişimin ana motoru rekabettir. Bu rekabet adil bir şekilde korunduğu sürece Galatasaray-Fenerbahçe zıt kardeşler rekabeti daha çok yüzyıllar devam edecektir.